Veckans ord

Veckans ord 

Varje tisdag kommer jag att lägga upp ett ord eller uttryck och förklara dess betydelse och, om den är särskilt intressant, dess historia. Det kan vara knutet till kreativt skrivande eller helt enkelt vara ett intressant ord som jag vill lyfta fram.


Jamais vu är ett psykiskt fenomen som är en kusin - och på sätt och vis en motsats - till déjà vu, som jag skrev om förra veckan. Jamais vu är franska för aldrig sett.

Déjà vu, av franska déjà (redan) och vu (bevittnat), är ett psykiskt fenomen vid vilket man har känslan att en ny upplevelse redan har inträffat. De flesta människor har vid ett eller flera tillfällen upplevt déjà vu. Till exempel hörde jag nyligen en absurd fyllehistoria som involverade en övervakningskamera ovanför föräldrars spritskåp. Jag vet...

Koagulering är en av kroppens viktigaste försvarsmekanismer. Den kallas även för levring, och innebär att blod som rinner ur ett brustet kärl stelnar genom att proteinerna tjocknar. Processen liknar hur proteiner stelnar vid upphettning, då till exempel äggvita stelnar från flytande till fast form.

Fruktläder, en försvenskning av det engelska ordet fruit leather, hörde jag först talas om när en släkting åkte till Armenien och stötte på ugnsbakad fruktpuré, även kallad fruktläder. Det är ett sätt att konservera frukt. Man börjar med att mosa frukterna eller bären på lämpligt sätt; kokar dem till mos, kör dem i en matberedare, eller krossar dem...

Passion hör till de orden som har blivit så flitigt använda att deras betydelse har gjort betydande glidningar (hihi, så klyftigt jag skrev det - nästan som om jag vore en apelsin!). På svenska innebär passion intensitet. Ett passionerat tal är ett tal där talarens känslor framgår på ett innerligt sätt, och ofta ett positivt sådant. Om man har...

Rallare är ett numera "utdött" yrke, men det är ett av de viktigaste i landets historia. Under den senare halvan av 1800-talet och in i mellankrigstiden var det rallarna som anlade järnvägen genom Sverige. Rallare kommer från engelskans rail, och svenska räls. (Intressant nog är räls en försvenskning av den engelska pluralformen rails, snarare än...

Ordet skräda ser man sällan ensamstående, men det förekommer ofta som en del i sammansatta ord eller uttryck. Skräddare är ett numera ovanligt, men allmänt bekant, yrke, och många av oss lär någon gång ha ätit skrädda kakor. Kanske har man också fått höra att det är olämpligt att skräda orden.

Medeltiden är en av de mest omtalade epokerna här i Västvärlden. Praktiskt taget hela fantasygenrern är inspirerad av dess samhällsstruktur, och dess karaktäristiska inmurade städer och borgar är populära resmål än idag. Som dess namn antyder har den dock inte alltid ansetts vara anmärkningsvärd.

Jag hade tänkt skriva det här som ett veckans uttryck i Pridemånaden juni, men istället skickade ödet mig på semester. Med tanke på att Pride numera utspelar sig allt mellan maj och september, beroende på var i landet man bor, anser jag det vara helt i sin ordning.

Många nyord tycker jag är lite pinsamma, framförallt de som härstammar från språkligt inkorrekt slang på ett främmande språk (ofta engelska). Häromsistens uppmärksammades jag däremot på ett nyord som faktiskt roade mig; verbet villhöva.

Skapa din hemsida gratis!