Veckans ord #136 - Motiv

03.01.2024

Ett konstnärligt verks motiv är de mönster, symboler eller händelser som används för att utforska eller illustrera ett tema, som jag förklarade i förra veckans ord.

Ett tema som jag nämnde där är den ljusa färgskalan i Botticellis berömda tavla Venus födelse. Motiven som utgör detta tema är bland andra Venus mycket ljusa hy och snäckskalets skira färg. Tillsammans bildar dessa motiv ett vackert, skört och drömskt tema.

I skönlitteratur är temana abstrakta. Motiven utgörs av de karaktärer, relationer, konflikter och situationer som tillåter berättelsen att på ett konkret sätt motivera sina teman.

Låt oss återvända till förra veckans exempel. I Den oändliga historien är ett viktigt tema att det inte är bra för en människa att få alla sina önskningar uppfyllda. Detta motiveras bland annat av hur huvudpersonen Bastian kan bestämma vad som finns och händer i Fantasien, på bekostnad av ett minne från sitt verkliga liv. Det innebär att hans drömvärld skapas på bekostnad av hans egentliga identitet, vilket understryker att verkligheten, hur trist den än kan vara, är mer hälsosam än omedelbar tillfredsställelse.

I de båda Avatar-serierna identifierade jag vikten av och svårigheten med att bryta våldets cykel, vilket snarare är en fråga än ett ställningstagande (åtminstone enligt min tolkning). Ett exempel på hur det temat utforskas är hur både Aang och Korra väljer att inte beröva sina slutgiltiga fiender livet. Ytterligare exempel är att Katara slits mellan å ena sidan hämndbegär och ilska mot mannen som dödade hennes mor, och motviljan mot tanken att själv döda, samt hur Azula slåss för att döda medan Zuko slåss för att besegra i deras duell om vem som skall ärva tronen.

Sammanfattningsvis utgör temat det övergripande konceptet eller budskapet, medan motiven är de element som används för att utforska och underbygga temat.

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, god fortsättning, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!