Veckans ord #20 - Röda tråden

05.01.2021

Den röda tråden, eller Ariadnes tråd, härstammar från den grekiska mytologin, så det lär inte överraska någon att den har sitt ursprung i en kärlekshistoria. Kungens på Kreta dotter Ariadne förälskade sig i Theseus när han kom till hennes ö för att hitta och besegra minotauren. Kruxet (förutom att minotauren var väldigt farlig) var att den bodde i en labyrint.

För att inte hennes älskade Theseus skulle gå vilse i labyrinten och inte kunna ta sig ur den gav hon honom ett rött garnnystan. Det fäste han vid labyrintens ingång så att han senare kunde följa den röda tråden ut. Efter att ha besegrat odjuret, tagit sig ut och överlevt, övergav han snabbt sin unga älskarinna, som har gått till historien som en tragisk och olycklig kvinna, om än klok. För att inte fördystra er tisdag kan jag emellertid trösta er med att hon sägs ha funnit Dionysos, vinets och njutningens gud, och levt lycklig i hans sällskap som fruktbarhetens gudinna.

Jag kunde inte låta bli att skriva denna lilla exposé, men låt oss återgå till vad den röda tråden innebär i skönlitterära sammanhang. Om det löper en röd tråd genom hela texten innebär det att berättelsen känns logisk så att A leder till B som leder till C. Man kan hitta på alla möjliga händelser och slänga ihop dem till en saga, men om de inte orsakar varandra und bara känns som slumpvist valda situationer som huvudpersonen sätts i, känns läsningen inte tillfredsställande.

För övrigt finns det en serie spel som kallas Röda tråden och som är riktig rolig! Spelet är en frågesport á la På Spåret, så jag förlorar varenda gång jag spelar det, men kul är det!

Skapa din hemsida gratis!