Veckans ord #141 - Kurbits

20.03.2024

Kurbits är en typ av målat mönster som härstammar från Sverige, närmare bestämt från Dalarna. Stilen är flera hundra år gammal, och har utvecklats och förändrats så att det är osäkert när den uppstod. Den kännetecknas av djärva, kurviga växtmotiv; ofta i kraftiga färger som rött, grönt och gult. Ofta inkluderar motiven blommor, blad och rankor i symmetriska eller geometriska mönster.

Kurbitsmålning återfinns ofta på hantverk såsom möbler och träaskar. Även textilier i stil med dukar, sängkläder, brokader och tapeter pryds gärna med broderade kurbitsmönster. Kurbits har blivit en ikonisk symbol för svensk folkkonst och används ofta för att pryda föremål som är förknippade med traditionella firanden och festivaler, samt på dalahästar, som bilden visar.

Själv har jag länge tilltalats av kurbitsstilen. Den på samma gång enkla och kraftiga karaktären är väldigt trevlig, och den får mig alltid att tänka på äldre släktingar, framförallt kvinnor som broderade kurbits och lät döttrar och syskonbarn ärva dem. Det är lätt att bli "hemmablind" och vända sig till utlandet varenda gång man vill hitta spännande kulturella fenomen, men Sverige har också mycket att erbjuda om man vet var man skall leta!

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, fira det svenska hantverket, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!