Veckans ord #140 - Broddar

06.03.2024

I min oskyldiga barndom (det vill säga när jag upplevde de leriga, ljumma skånska vintrarna istället för den isande svenska klassikern) var broddar något som mindre lyckligt lottade släktingar berättade att de behövde ta fram i början av vintern. Jag visste inte riktigt vad det var för något, tills jag själv upplevde först den nordtyska och sedan den mellansvenska vintern.

Broddar (av fornsvenska broddr, ungefär spiksko) är små spetsiga metallstift eller pinnar som man fäster under skor eller stövlar för att ge dem bättre grepp på is, lera eller snö. De finns av olika storlekar och former för olika behov, men deras huvudsakliga funktion är att öka friktionen mellan skosulan och ytan, precis som de dubbar som vinterdäck ibland har.

Givetvis är det olämpligt att gå runt med metallstift på ett golv inomhus. Därför finns det broddar som sitter på skenor som man fäster runt skon. Om man istället har skor med broddar som är fästa direkt i sulan får man vara försiktigare med var och hur man förvarar dem inomhus så att man inte repar golvet.

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!


Skapa din hemsida gratis!