Veckans ord #55 - Bibeln

07.09.2021

Om du ser den här rubriken tänker du kanske: men alla vet vad bibeln är! Det är en klassiker, en bästsäljare; varför skriva ett veckans ord om världens mest inflytelserika bok?

Jo, jag skriver om Bibeln för att förklara ett begrepp som förekommer inom islam, nämligen bokens folk. Bokens folk syftar på judar, kristna och muslimer, det vill säga dem som bekänner sig till någon av de tre abrahamitiska religionerna. Att de kallas bokens folk beror på att deras religioner bygger på texterna i boken, det vill säga bibeln. Bibel betyder bok. Tänk på ordet bibliotek, till exempel!

Men det är inte riktigt så att alla tre religionerna bygger på just Bibeln. Judendomen är den yngsta av de tre abrahamitiska religionerna och det är dess viktigaste del, Toran, det vill säga de fem Moseböckerna inklusive de tio budorden, som ligger till grund för Gamla Testamentet. Sedan byggde tidiga kristna vidare med Nya Testamentet. Islam har i sin tur tagit inspiration från både judiska och kristna skrifter även om Koranen inte är en vidarebyggnad på samma sätt som Bibeln. Men muslimerna räknas fortfarande, och räknar sig själva, som bokens folk!

Skapa din hemsida gratis!