Mina mål som författare år 2022

01.01.2022

Det nya året kommer att ge mig mycket att tänka på. Både inom och utom studierna har jag flera stora uppgifter att genomföra, men jag tänkte ändå försöka sätta några mål för mitt skönlitterära skrivande. Jag iddes inte göra det för 2021, men eftersom jag har fått en betydligt bättre rutin de senaste två månaderna så tänker jag att det kan vara värt att skriva ner några saker som jag vill uppnå, för jag tror att det finns en realistisk chans att jag lyckas.

Skriva färdigt Projekt UFO

När jag skriver det här inlägget har jag skrivit drygt 21 000 ord av min roman. Jag har kommit in i handlingen, satt mig in i karaktärernas relationer till varandra och nästan hunnit bli klar med den första akten. I den bästa av världar bör jag kunna skriva färdigt ett första utkast inom det närmaste året, men för säkerhets skull har jag ett "andra klassens" mål, nämligen att komma in i tredje akten (jag beskrev de tre akternas struktur i detta inlägg).

Jag får intrycket av att många författare hinner skriva en bok under bara ett års tid eller rentav under ett halvår eller ett kvartal, men hittills har jag varit för långsam för det. Således är jag inte säker på att jag hinner skriva färdig Projekt UFO till den 31.12.2022, men jag vill försöka. Den här berättelsen har bott i mitt huvud i många varianter sedan jag gick i högstadiet och det är dags att få den ur mig och på papper.

Skriva färdigt en novell och redigera den och två andra

Jag har en novell som jag har skrivit på under hela 2021 men av någon anledning aldrig blivit klar med, som är kopplad till min novell om Törnrosa. Den är skriven ur Snövits gudmors perspektiv, och jag har vid flera tillfällen tänkt att jag skall skriva färdigt den, men av någon anledning kommer jag bara aldrig till slutet. Det beror inte på att den är så förfärligt lång (i skrivande stund är den 7 349 ord) utan på att jag har skrivit den så sporadisk; 500 ord här, 300 ord där, 1 000 ord där. Sedan har jag glömt bort den i flera veckor, eller rentav månader, i sträck.

Varför vet jag inte. Det finns inget annat projekt som jag har arbetat så underligt med. Kanske kommer jag till pudelns kärna och lyckas formulera problemet någon gång det här året. Vem vet?

Jag vill inte bara hinna skriva ett första utkast av denna novell, utan vill också redigera den. Dessutom har jag två andra noveller; en som jag skrev i högstadiet och vars koncept jag fortfarande är nöjd med även om utförandet är av - ähum - tvivelaktig kvalitet, och det "kära återseende" som jag beskrev i detta inlägg, vars första utkast också behöver redigeras enligt den kritik jag har fått av testläsare. Dessa tre noveller vill jag finslipa under 2022.

Delta i minst två novelltävlingar

Jag deltog bara i två novelltävlingar år 2020 och lika få 2021. Jag ville delta i fler men antingen hade jag inte tid att möta deadline eller som var jag inte tillräckligt nöjd med mina tänkta bidrag. Jag funderade på att höja min ganska låga ribba och sätta målet på tre novelltävlingar år 2022, men som jag beskrev i detta inlägg så är det inte bra för mig att ta mig vatten över huvudet, så jag nöjer mig med målet att inte vara ännu mindre aktiv i år.

Det finns redan minst en novelltävling som tilltalar mig och till vars tema jag har ett fungerande koncept. Faktum är att den novell från högstadiet som jag nämnde ovan, den som kräver grundlig redigering, är avsedd för den tävlingen. Om jag kan skall jag försöka skicka iväg min Törnrosanovell för ett ytterligare försök, men annars får den kanske vila till förmån för något annat. Vi får se. Men minst två novelltävlingar är mitt mål för detta år.

För övrigt ...

... så räknar jag med att skriva lite fler noveller och kanske, men bara kanske, börja skissa på nästa roman, vilken den nu blir. Jag har inte satt några mål för det eftersom jag framförallt vill fokusera på Projekt UFO och på att förbättra de noveller jag redan har skrivit färdigt eller nästan färdigt. Novellskrivandet vill jag hålla levande, men jag kommer förmodligen att prioritera min roman.

Har du några mål för ditt skrivande år 2022? Vilka de än är, eller om du freestylar och inte bryr dig om att sätta mål, så önskar jag dig god fortsättning och lycka till!

Skapa din hemsida gratis!