Jag förlorade utmaningen, men fick ändå ut vad jag ville av den

04.12.2021

I november månad hade jag målet att skriva minst en mening i minst ett av mina skönlitterära projekt varje dag, ett utmaning som jag beskrev och motiverade i detta inlägg. Jag lyckades nästan nå det målet; jag skrev minst en mening under 27 av månadens 30 dagar, vilket innebär att det bara var tre dagar då jag inte skrev. Under en av de dagarna var jag så trött att jag somnade i en yoga-position tidigt under kvällen. När jag vaknade en halvtimme senare hade mina fötter somnat så att det var smärtsamt att resa mig och stappla fram till garderoben för att hämta min pyjamas, så jag anser att jag kan ursäkta mig min försummelse.

Jag kommer att börja med några nummer innan jag berättar vad jag tyckte om utmaningen. Jag skrev totalt 9 215 ord i november, vilket kan verka löjligt lite för vissa (särskilt för de hjältar som tog sig an 50 000 ord-utmaningen!) men är en stor framgång för mig, som inte har skrivit mer än omkring 3 000 - 4 000 ord i månaden det här året. Min sämsta dag av de 27 dagarna då jag skrev över huvud taget skrev, genererade jag 14 ord, alltså bara en mening. Under den bästa dagen fick jag ihop 1 330. I genomsnitt skrev jag 307 ord om dagen. Det projekt jag lade mest tid och energi på var min roman, som blev 5 300 ord längre under den här månaden.

Det är värt att påpeka att jag inte har räknat ord så strukturerat tidigare. Ibland har jag antecknat antalet ord jag har skrivit om det har varit riktigt högt, så att jag kan ta fram den anteckningen när jag känner mig nedslagen och känna mig stolt över mig själv, men november 2021 var första perioden då jag faktiskt skapade en tabell i Excel för att hålla koll på hur mycket jag har skrivit varje dag.

Vad tycker jag om det?

Med tanke på att jag i våras drabbades av en så stark utmattning, kombinerad med en av mina värsta perioder av migrän, att jag inte orkade plugga, eller göra mycket annat för den delen, är jag väldigt nöjd med att bara ha "misslyckats" under 3 av 30 dagar. Det hade jag troligen inte klarat för ett halvår sedan. Mitt främsta mål med att försöka skriva dagligen var inte att producera mycket utan att bygga en rutin av att skriva och av att alltid hålla mina projekt igång och det tycker jag att jag har lyckats med.

Ju längre jag höll på desto mer entusiastisk kände jag mig. Jag längtar efter att skriva vidare på mina första utkast och ser fram emot att redigera dem jag har fått respons på under de senaste veckorna. Jag kom inte i närheten av att skriva 1 000 ord förrän under andra halvan av månaden, vilket jag tolkar som ett kvitto på hur mycket den här utmaningen har hjälpt mig. Dessutom har jag saknat mitt skrivande de senaste månaderna och det gör mig riktigt glad att ha mina projekt att återkomma till dagligen, även om jag inte gör jättemycket med dem varje dag. Den här utmaningen fick ett väldigt lyckat utfall för mig.

Kommer jag att fortsätta?

Ja, jag tänker fortsätta försöka skriva varje dag. Jag kommer inte att ha det som en Utmaning ™ i december månad, men jag tänker försöka behålla det momentum jag har fått under de senaste veckorna. En sak jag avstod från i november, men som jag tänker ta mig an nu i december, är redigering. Jag har en novell som jag har fått respons på från några testläsare, som har gett mig planer för hur jag skall redigera den, men det var någonting jag sköt upp eftersom jag inte var säker på hur jag skulle mäta den framgången. När man redigerar kan man ibland ta bort fler ord än man lägger till, vilket skulle ge ett negativt antal ord för vissa dagar och förstöra min statistik.

Det kommer inte att vara ett problem nu i december eftersom jag har vant mig vid att mäta ord och kommer att mäta min redigering separat från mina första utkast. Jag vill behålla ordräkningen därför att jag tycker att det är motiverande att se siffrorna samlas på hög så att jag får översikt över hur långt jag har kommit.

Rekommenderar jag den här utmaningen/principen?

Att skriva varje dag är ett råd som många författare ger och följer och jag är numera en av dem. Tidigare tyckte jag att det kändes överskattat, men det har verkligen hjälpt mig personligen som jag skrev ovan. Om du känner att du inte har ork eller tid att skriva, eller om det verkar som att du helt enkelt aldrig får tummen ur och faktiskt sätter dig vid datorn, så skulle jag rekommendera att du försöker att skriva varje dag under en kort period för att se om det fungerar.

Som jag förklarade i det inlägg där jag beskrev min utmaning hade jag svårt att motivera mig själv att skriva eftersom jag gjorde det så sällan att det kändes som om varje session framför datorn måste vara riktigt produktiv för att räknas. Om man istället fokuserar på att skriva lite och ofta så faller den pressen undan, i alla fall för mig.

Naturligtvis är alla författare stöpta i lite olika formar och det som fungerar för den ene är en flopp för den andre. Dessutom kan ens process förändras över tid eller beroende på vilket projekt man för tillfället arbetar med. Men jag skulle hursomhelst rekommendera att du försöker skriva varje dag och antecknar hur mycket du skriver (om du inte tror att det skulle stressa dig att räkna ord) för att se om det kan hjälpa dig in i en sund och upprätthållbar rutin. "Slow and steady wins the race", som man säger. Det har blivit min nya slogan för belletrism. Så lycka till med ditt skrivande i december, oavsett hur många dagar du ägnar åt det!

Skapa din hemsida gratis!