Jag är tillbaka, och med mig en otroligt lättvunnen mini-NaNoWriMo!

30.10.2021

Hej igen! Jag skall från och med detta inlägg försöka återgå till mitt tidigare schema som jag tvingades bryta på grund av en blindtarmsoperation (från vilken jag har återhämtat mig väl), och eftersom NaNoWriMo börjar i övermorgon tänker jag till och med utmana mig själv på den skönlitterära fronten!

NaNoWriMo står för National Novel Writing Month och för att förvirra oss ännu mer är det en internationell tävling, inte en nationell. Poängen är att man i november månad skall försöka skriva 50 000 ord, vilket innebär knappt 1 700 ord under en genomsnittlig dag om man skriver dagligen. Vinnare blir man om man når 50 000 ord senast den 30.11. Tävlingen har en egen hemsida där man kan registrera sig, mata in sin framgång varje dag och se statistik över sin produktivitet.

Jag har hittills aldrig deltagit NaNoWriMo (och visste inte ens att det fanns förrän förra året) och tänker inte försöka göra det i år heller. Min hälsa, och faktum att jag måste ta igen en del viktiga moment i min utbildning, gör att det är en dålig idé att försöka skriva så mycket ovanpå det hela. Jag skriver långsamt; de senaste två månaderna har jag inte skrivit ens varannan dag utan kanske bara någon gång i veckan, och under min bästa dag hittills skrev jag inte mycket mer än 2 500 ord. En normal dag skriver jag kanske runt 800 ord.

Men jag tänkte att jag kunde kopiera en utmaning som ansiktet bakom Youtube-kanalen Shaelin Writes, som jag skrev om i detta inlägg, gav sig själv förra året, nämligen att skriva varje dag. Kriterierna är följande: man måste varje dag skriva minst en mening på ett av sina skönlitterära verk. Mejl, dagböcker, blogginlägg, uppsatser och föreläsningsanteckningar räknas inte. Det finns inget mål för det antal ord man måste skriva varje dag eller hur länge man skall skriva; man skall bara skriva någonting.

Det kan låta som en nästan löjligt låg ribba att sätta, men under 2020 och 2021 har jag lärt mig den hårda vägen att jag inte har råd att sätta ribban högt för mig själv. Eftersom jag lider av kronisk migrän, och nu dessutom har blivit opererad, och är en till naturen ambitiös person, måste jag vara noggrann med att inte spräcka mig själv. Det är bättre för mig att sätta låga förväntningar och överträffa dem än att sätta höga förväntningar och inte möta dem. Som skrivet har jag också blivit sämre på att ta initiativ att skriva på sistone, även om det är min favorithobby och jag definitivt tänker på mina aktiva projekt dagligen.

Jag tycker att den här utmaningen är precis vad jag behöver. Eftersom jag vet att jag kommer att skriva varje dag under en månad kommer jag inte att bli irriterad på mig själv om jag skriver lite - för då kan jag bara skriva lite mer dagen därpå! På så sätt undviker jag ett av de problem som har stört mig mest under den senaste tiden, nämligen att jag lägger för stor vikt vid varje skrivningssession och blir ledsen om jag inte lyckas "utnyttja den fullt ut".

Men som min fysiska hälsa nu ser ut (den är lite skör, även om jag har lyckats undvika kriser fram till operationen) är det inte en bra idé att bestämma mig för att skriva varenda dag av återstoden av mitt liv, även om mitt mål är att få den vanan. Dessutom klarar jag av långtidsstress ganska illa. En enkel utmaning som varar i lite drygt fyra veckor är en gyllene medelväg som uppnår det jag vill: att börja bygga vanan.

Efter lite övervägande har jag bestämt mig för att inte skapa ett NaNoWriMo-konto, även om min utmaning sammanfaller med 50 000 ord-tävlingen. Det beror på två saker, varav den första är min egen trivsel. Jag är benägen att "show off", även när jag inte har annan publik än mig själv, och om jag ser att jag faller bakom den mängd ord man skall ha skrivit för att vinna skulle det riskera att slå ner mig i skorna, göra mig missnöjd med mig själv och motarbeta målet med min personliga utmaning. Det andra skälet är att jag, om utmaningen passar mig, kommer att fortsätta in i december och därför inte vill se en graf som visar ett tydligt slut på tävlingen. Mitt mål är att få momentum och upprätthålla det.

I slutet av november kommer jag att skriva en liten reflektion om vad jag tyckte om min personliga mini-NaNoWriMo. Jag kommer att ha hålla koll på antalet skrivna ord i en tabell i Excel, för att kompensera för att jag inte har NaNoWriMo-hemsidans statistik.

Tänker du också delta i NaNoWriMo eller göra en egen variant för november 2021? Eller tänker du fortsätta skriva som vanligt? Oavsett hur du vill göra i år önskar jag dig lycka till och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!