Veckans ord #29 - Belletrist

10.03.2021

Jag kan knappast tro att jag inte har skrivit ett inlägg om det här ordet tidigare, för det passar denna blogg som hand i handske. Belletrist är en sammandragning av belles (vackra) och lettres (ord). Belletristik betyder alltså skönlitteratur, och en belletrist är någon som skriver skönlitteratur.

Här har vi ett utmärkt tillfälle att återuppliva ett sällan använt ord. Vi som skriver skönlitteratur kallar oss för författare, men för att skilja oss från författare av fack- eller populärvetenskaplig litteratur kallar vi oss specifikt för skönlitterära författare. Varför inte helt enkelt kalla oss för belletrister? Det är ett vackrare och kortare begrepp som lämnar mindre utrymme för misstolkning.

Apropå det kommer här några svenska belletrister som borde uppmärksammas mer: Bo Baldersson, Kar de Mumma och Maria Gripe.

Jag beklagar att jag inte publicerade detta i går enligt schemat. Så går det när man skjuter upp saker till sent på kvällen och sedan blir distraherad av telefonsamtal och Parks and Recreation.

Skapa din hemsida gratis!