Veckans ord

Veckans ord 

Varje tisdag kommer jag att lägga upp ett ord eller uttryck och förklara dess betydelse och, om den är särskilt intressant, dess historia. Det kan vara knutet till kreativt skrivande eller helt enkelt vara ett intressant ord som jag vill lyfta fram.


Som många såväl vetenskapliga som vardagliga ord härstammar atom från grekiskan via latinet. Det består av a (icke) och tomos (att skära, att dela). Atomen är sådeles den odelbara. (Jämför namnet Tomas, som betyder tvillingen.)

Sociolekt (av latinska socius, samhället, och dialekt, alltså platsbunden språkvariation) syftar på ett mönster av språklig variation som skiljer sig mellan olika sociala grupper. Skillnaden mellan en sociolekt och en dialekt är att dialekten varierar beroende på geografisk plats, medan sociolekten varierar beroende på social gruppering.

För en - förmodligen stor - del av er som läser det här inlägget hör grundskolans matteundervisning inte till era käraste minnen. Även de gånger som jag förstod principerna och tyckte att matematiken var rolig, så ogillade jag proven eftersom jag inte kunde resonera mig fram till ett svar. Matte blir faktiskt roligare på högre nivå när man kan...

Veckans ord är ett som jag slänger mig med i dagligt tal. Det skulle förvåna mig mycket om inte en majoritet av mina kära läsare har använt eller åtminstone hört andra använda ordet kliché. Ändå kan jag garantera att få av oss vet varifrån det faktiskt kommer. Jag hade ingen aning förrän jag nyligen besökte Stockholms stadsmuseums utställning...

Ram är en homonym. Veckans inlägg handlar inte om det som kantar en tavla, utan om den ram som har gett oss uttryck i stil med ramsvart.

Detta är något så ovanligt som ett veckans ord som inte härstammar från latin! Kattun används idag för vissa blommönster tryckt på bomullstyg, men syftade ursprungligen på själva tyget.

Idag tror jag att de flesta som hör ordet genus tänker på det som de sociala konsekvenserna av biologiskt kön, eller de politiska ideologier och teorier som har utvecklats för att förklara, utveckla eller avveckla dessa konsekvenser. Ordet är i själva verket mycket äldre än så. Det kommer, föga överraskande, från latin, och betyder släkte eller ...

En gång hade jag en livlig diskussion med en lärare om huruvida det var hjälpsamt att beskriva korsetten som ett exoskelett. Jag tyckte att det var en träffande beskrivning, medan han ansåg att exoskelett var ett såpass ovanligt ord att det var värdelöst i sammanhanget. Så idag tänker jag ge mig själv bättre förutsättningar att argumentera för att...

Obstinat är ett av mina favoritord, dels eftersom det låter roligt och dels för att det i min erfarenhet är en träffande beskrivning av många människor. Det kommer, såklart, från latin. Obstinatus beskriver någon eller något (t.ex. en obstinat tro) som är fast, orubblig eller envis.

Det finns gott om praktiskt taget utdöda yrken. Ett sådant är kolare, det vill säga en person som tillverkade träkol. Liksom många andra slitsamma kroppsarbeten var det ett yrke för de lägre samhällsklasserna, vilket innebar att många kolare var relativt obildade och outbildade.

Skapa din hemsida gratis!