Veckans ord #83 - Akronym

03.05.2022

En akronym är en förkortning som utgörs av begynnelsebokstäverna i namn eller andra ordkombinationer. Det är inte detsamma som förkortningar som bara utgörs av de första få bokstäverna i ett ord. Till exempel är "OSA" (Om Svar Anhålles) en akronym, eftersom den bara utgörs av begynnelsebokstäverna i orden som ingår, medan "Obs" (Observera) inte är det, eftersom den utgörs av de första bokstäverna i ett enda ord.

Akronymer uppstår i regel när en viss ordkombination ofta används i samma typer av sammanhang och det därför blir praktiskt att dra ihop dem. Ett exempel är "MVH", som står för "Med Vänlig Hälsning", men som bör dras ihop på grund av att det går snabbare att skriva och, på telegrafens och de kostande sms:ens tid, var billigare eftersom det innehåller färre bokstäver.

Sedan finns organisationsnamn i stil med ABB, som går snabbare att uttala, skriva och läsa på en skylt än det egentliga namnet Asea Brown Boveri. Det finns också titlar såsom VD (Verkställande Direktör) eller PT (Personlig Tränare).

En rolig anomali bland akronymer är det som när jag först stötte på den var HBTQ (Homo-, Bi-, och Transsexuell, Queer) som sedan blev HBTQ+, för att nuförtiden ofta få in "A" (Asexuell), "I" (Intersexuell) och "P" (Pansexuell) före plustecknet så att det bli HBTQAIP+. Försök säga alla dessa ord mitt i en mening, och dessutom lägga till fler mindre kända identiteter så förstår du varför man nöjer sig med begynnelsebokstäverna. Att jag kallar HBTQ+ för en anomali beror på att jag inte känner till någon annan så allmänt använd akronym som kontinuerligt utökas.

Och med detta sagt; lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!