Veckans ord #60 - Autoimmunitet

12.10.2021

Autoimmunitet innebär att ens immunförsvar attackerar den egna kroppens vävnader. Vissa av de vanligaste så kallade folksjukdomarna, till exempel diabetes typ 1 och psoriasis, är de facto autoimmuna sjukdomar. Med folksjukdomar menas sjukdomar som är så vanliga att de anses vara ett problem på en samhällsnivå.

Vad händer då när ens kropp är på något sätt autoimmun? Jo, antikropparna skickar signaler till andra delar av immunsystemet att vissa proteiner eller fetter i olika vävnader i kroppen behöver förstöras. Då reagerar immunförsvaret med att försöka bryta ner ämnen som bör finnas i kroppen, precis som det skulle göra med ett främmande, på riktigt farligt ämne. Så kanske finns det vissa medicinska grunder för uttrycket att man är sin egen värsta fiende?

Skämt åsido; autoimmunitet är vanlig och odramatisk, även om den ställer till problem som alla andra typer av sjukdomar. Jag funderade på att gå in på vad som anses kunna provocera fram en autoimmun reaktion, men det skulle göra det här inlägget för långt, och mina känslor för autoimmunitet är inte hälften så starka som mina känslor för halmgubbar, så det är inte värt längden.

Skapa din hemsida gratis!