Veckans ord #53 - Telefax

24.08.2021

Förra veckans ord var faksimil, och denna vecka följer jag upp det med den utlovade förklaringen av telefax. Sista ledet i det ordet, "fax", är en förkortning av faksimil, så jag rekommenderar att du läser det inlägget först om du ännu inte har gjort det.

Förledet, tele, betyder i sin tur "fjärr". Det beskriver således något som befinner sig på stort avstånd eller som transporteras över ett stort avstånd. Jämför med telivision, som innebär att bilder överförs för källa till mottagare, eller telefon, med vilken man transporterar ljud.

En telefax är ett elektroniskt redskap, ett av de första som blev ett Måste med stort M på kontor runtom i världen, och fungerar i princip som en skanner. Man matar in ett dokument som läses av och sedan sparas och skickas elektroniskt till vem som än behöver det, alternativt skrivs ut. Apparaten registrerar originalets tryck och replikerar det så att avbilden blir identisk. Det är till stor nytta, exempelvis om två parter som har svårt att befinna sig på samma fysiska plats vill skriva under kontrakt, fullmakt eller liknande.

Faxen (som telefax ofta förkortas till) är alltså en faksimiltransportör. Låt oss vara tacksamma för att den fick ett så enkelt namn istället för de sex stavelserna jag utsatte dig för. Som någon som har tillbringat mycket tid i Tyskland kan jag garantera att man lätt tröttnar på långa yrkestermer eller tekniska termer.

Skapa din hemsida gratis!