Veckans ord #39 - Klassresa

18.05.2021

Detta ord är förvisso en homonym, men jag kommer bara att fokusera på en av betydelserna. En klassresa kan innebära att en skolklass åker på en resa, men den kan också innebära att en individ gör en resa (vanligtvis uppåt) mellan sociala klasser.

Denna typ av klassresa handlar inte enbart om att få ett arbete som är mer lukrativt än det som ens föräldrar hade. Även om Karl Marxs idéer om klass (som är de mest allmänt använda) bygger på ekonomiska och produktiva tillgångar är det inte det enda som spelar roll när man normalt talar om klass. Till exempel anses läraryrket vara ett för medelklassen medan rörmokare tillhör arbetarklassen, även om rörmokaren generellt tjänar betydligt mycket mer än läraren.

En klassresa innebär alltså inte enbart byte av arbetstyp (duschar du före eller efter arbetet?) utan också byte av livsstil. Bor du i lägenhet eller villa? Åker du på semester regelbundet? Äger du sådant som sommarstuga och båt, äger du naturtillgångar i stil med en åker eller har du ingen egendom utanför ditt hem? Vilken bil kör du? Lyssnar du helst på svensktoppen, på jazz eller på opera? Hyser du ett passionerat intresse för fotboll eller bryr du dig mer om nobellfesten? Och så vidare.

En klassresa skulle kunna innebära att barnet till en elektriker från en liten by skaffar sig ett professorssäte och flyttar till ett dyrt villaområde nära centrum i en storstad. Isåfall är det en klassresa "uppåt". Å andra sidan kan en egenföretagare bli bankrutt och utbilda sig till undersköterska, vilket skulle kunna anses vara en "omvänd klassresa".