Veckans ord #37 - Melodramatik

04.05.2021

Jag har i flera inlägg här på bloggen gett tips för hur man kan undvika melodramatik, men det slog mig häromsistens att jag aldrig har gett en definition av det ökända begreppet. Det ändrar vi på idag!

Som så många andra litterära termer härstammar melodramatik från grekiskan. Melos betyder sång medan drama betyder pjäs. Det innebär inte att melodramatik är en musikal; ordet har gjort en drastiskt betydelseglidning.

Om vi idag kallar ett skönlitterärt verk, eller en del av verket, för melodramatiskt, så innebär det att karaktärernas känslor eller känslouttryck antingen är för dramatiska och överväldigande i förhållande till vad som har orsakat dem, eller att de beskrivs på ett för dramatiskt sätt. Låt oss börja bakifrån, och ta oss en titt på en rimlig reaktion som kan beskrivas på ett melodramatiskt sätt.

Situation: person A får reda på att hennes goda vän, person B, har lagt ut bilder på A i berusat skick på sina sociala medier (se detta respektive detta inlägg).

Reaktion: person A känner sig förrådd.

Beskrivning (ur A:s synvinkel): "Tårarna bränner bakom mina ögon, mitt hjärta slår mot mina revben som en fånge slår mot gallret i sin cell. Hur kunde hon göra detta mot mig? Min världsbild rasar samman som de smältande glaciärerna vid Jordens poler."

I detta fall är känslan som förmedlas ganska förväntad. Att hjärtat slår häftigare antyder en adrenalinrusch, och känslan av att världen rasar samman är inte orimlig med tanke på att B ju är en av A:s närmaste vänner. Beskrivningen är däremot löjlig.

I kommande exempel är det däremot själva reaktionen som är melodramatisk:

Situation: samma som ovan.

Reaktion: A bryter ner i tårar, skriker att B har förrått deras vänskap, springer från festen, kastar sig in i bilen och åker raka vägen hem. Hon ignorerar B:s samtal och sms och stänger av mobilen så fort hon har kommit hem. Sedan sätter hon i sig två hekto choklad som tröst, dricker upp sin sista whisky och gråter sig själv till sömns.

Jag tror att de här exemplen illustrerar vad som menas med melodramatik. En vis man (vars namn jag har glömt) sade en gång om pornografi att han vet vad det är om han ser det, och jag skulle vilja säga detsamma om melodramatik. När du läser det kommer du sannolikt att känna igen det, även i dina egna verk, i synnerhet om du låter dem vila ett par månader innan du läser igenom dem igen.

I nästa veckas skrivtips (alltså den 14.05.; denna fredag gästas bloggen nämligen av Linn Jonsson) kommer jag att återkomma till de ovanstående exemplen, redigera dem och ge tips för hur man kan undvika och redigera bort melodramatik i sina egna verk, så håll utkik efter det inlägget!

Skapa din hemsida gratis!