Veckans ord #35 - Akrocyanos

20.04.2021

Förra veckan skrev jag om uttrycket att kungligheter har blått blod i ådrorna och idag tänker jag följa upp det med att förklara akrocyanos, det tillstånd som faktiskt kan ge en blåaktigt blod.

Akrocyanos innebär att blodcirkulationen blir långsammare i kroppens små blodkärl, vilket leder till att händer, fingrar, öronsnibbar, näsa, fötter eller tår blir blåaktiga. Detta kommer sig av att blodcirkulationen blir långsammare i vissa av kroppens små blodkärl, så att hemoglobinet - det protein som ger blodet dess röda färg - får för lite syre och färgar blodet blått snarare än rött.

Detta kan tyda på olika saker. Vanligen uppstår akrocyanos under hösten och vintern eftersom kroppen inte prioriterar att försöka värma de minsta och mest extrema kroppsdelarna, men det kan uppstå av andra orsaker i stil med infektioner. För det mesta är det ofarligt, men om man utan extrema temperaturer upplever akrocyanos, framförallt om man också har ont i de berörda områdena, bör man ta kontakt med en vårdcentral eller läkare.

Skapa din hemsida gratis!