Veckans ord #31 - Juxtaposition

23.03.2021

Juxtaposition är en form av kontrastering där man placerar två objekt, personer, koncept, händelser eller dylikt bredvid varandra för att demonstrera deras likheter eller olikheter. Vanligen tänker man på de två saker som står i juxtaposition till varandra som motsatser eller åtminstone så drastiskt olika att kontrasten fångar publikens intresse.

Vid tillfälle, när jag har fått lite mer erfarenhet av det, kommer jag att skriva ett skrivtips om hur man kan använda sig av juxtaposition som en litterär teknik.

Exempel

Ett exempel på en vanlig juxtaposition är mellan manligt och kvinnligt. Även om vi alla i grund och botten är människor och fungerar på ungefär samma sätt (och även om de viktigaste olikheterna tenderar att vara individuella snarare än gruppbaserade) är män och kvinnor tillräckligt uppenbart olika att vi alla instinktivt förstår kontrasten. Man både se och hör skillnaden hos de flesta människor, även om det definitivt finns androgyna personer. Tänk efter nästa gång någon försöker beskriva vad som är manligt respektive kvinnligt, så kommer du att märka hur de båda grupperna nästan alltid definieras i förhållande - i juxtaposition - till varandra.

I förra veckans skrivtips om nyckelrepliker skrev jag om hur citatet "My father said my sister was born lucky; he said I was lucky to be born" från Avatar: The Last Airbender använder sig av juxtapositionen mellan Zuko och hans syster Azula för att illustrera Zukos komplexa interna konflikt. Som skrivet ovan kommer jag att gå närmare in på den här tekniken vid ett senare tillfälle, men om man vill få flera goda och effektiva exempel på juxtapositioner är Avatar: The Last Airbender ett bra ställe att börja leta.

Ytterligare ett exempel är den världsberömda symbolen Yin och Yang, men den kommer jag att gå närmare in på som nästa veckas ord!

Skapa din hemsida gratis!