Nyckelrepliker #1

20.03.2021

Nyckelreplik är vad jag kallar en replik som i sig säger väldigt mycket om karaktären som säger den. Den kan vara en kommentar som är typisk för honom eller henne, ett uttalande som tydligt visar vederbörandes världsbild eller något som illustrerar ett förhållande.

Givetvis är det bra om så många repliker som möjligt i ett skriftligt stycke säger något om den som uttalar dem, men försök tänka på dina favoritfilmer, -böcker och -serier. Det finns aldrig några repliker som du förknippar med dina älsklingskaraktärer, som på något sätt fångar deras personlighet eller livssituation och sammanfattar den i en eller två meningar.

I detta inlägg kommer jag att analysera två nyckelrepliker som jag själv har fastnat för och varna för ett misstag. Nästa vecka kommer konkreta tips på hur man kan inkorporera nyckelrepliker i sitt eget arbete.

Exempel 1: "My father said my sister was born lucky; he said I was lucky to be born."

Detta säger Zuko i första säsongen av Avatar: The Last Airbender, när han reflekterar över sitt liv bredvid en av huvudpersonerna, som för tillfället är medvetslös. Även om detta är en del av en monolog och Zuko inte konfronterar någon annan än sig själv är det en av de mest kända replikerna från hela första säsongen av ATLA. Låt oss analysera varför.

  1. Symmetrin i replikens uppbyggnad. Hans syster föddes lycklig, men själv skall ha han vara lycklig att ha blivit född. Juxtapositionen (nästa veckas ord!) understryker att Zukos syster är hans värsta rival och att hans far är tydlig med vem han hejar på.

  2. Kontexten. Vid det här tillfället i serien är Zuko en av de två huvudantagonisterna, och det här citatet från kommer i ett av de första avsnitt där vi som publik får lära känna honom som person snarare än fiende. Vi vet redan att han har blivit fördriven från kungadömet han skulle ha ärvt, och här får vi insyn i vilken obehaglig plats hans hem var och hur han alltid blev nedtryckt i jämförelse med sin lillasyster.

  3. Vad det säger om en viktig relation. Här har vi en sextonårig pojke vars far oförblommerat säger att han skall skatta sig lycklig att han över huvud taget har fötts. Det är inte svårt att föreställa sig vad det innebär för Zukos självbild och vilken stress han har vuxit upp med.

  4. Vad det säger om Zuko själv. Trots att denna karaktär tillbringar två tredjedelar av Avatar: The Last Airbender med att försöka göra sin far nöjd för att få komma hem visar denna replik att han innerst inne är bitter och känner sig förrådd. Han vet att han har blivit illa behandlad, och det har fått honom att känna sig underlägsen sin otroligt kompetenta syster.

Exempel 2: "Såvitt jag kan minnas har jag alltid funnits."

Detta säger Momo, som är huvudpersonen i Michael Endes Momo eller Kampen om Tiden, som är en av de bästa böcker jag har läst och som jag definitivt rekommenderar, när någon frågar henne om hennes ålder. Det inträffar i bokens början, när Momo vandrar in i en liten stad utan att ha ett officiellt namn, kända föräldrar eller bekant ålder. Hennes svar på den till synes väldigt enkla frågan "hur gammal är du?" säger väldigt mycket om henne och representerar hennes världsbild. Låt oss diskutera hur.

  1. Vad repliken säger om Momos världsbild. Boken handlar tematiskt om vikten av fritid, fantasi och frihet och huvudpersonen symboliserar alla dessa värderingar. Hon behöver inte känna till sin egen ålder, för hon har funnits hela sitt liv och känner inget som helst behov att identifiera sig enligt kalenderåret eller enligt andra människors måttstockar. Hon lever för sig själv och på sina villkor.

    1. Jag vill påpeka att detta inte är något som jag kan utläsa bara av denna enda replik, men när man läser den i sitt sammanhang sammanfattar den mycket av vad som gör Momo unik. (Jag vill också påpeka att Momo är en fascinerande protagonist. Läs boken!)

  2. Vad citatet säger om hennes självbild. Detta hänger ihop med hennes världsbild, eftersom hon inte ser sig själv som någon som finns i förhållande till andra. Det innebär inte att hon inte kan utveckla och upprätthålla nära relationer eller att hon är ointresserad av andra människor, utan att hon helt enkelt inte är intresserad av att förklara sig själv på ett sätt som gör henne lättbegriplig. Varför skall hon behöva sätta siffror på sin ålder, när hon har funnits så länge hon kan minnas? Momo ser ingen poäng med det, precis som hon inte är intresserad av andras ålder eller sociala ställning.

En nyckelreplik behöver inte vara krånglig!

Båda mina exempel är korta och koncisa, vilket förenar dem med nästan alla berömda citat. De är enkla meningar som egentligen fokuserar på små detaljer; ett citat från Zukos far och ett påstående om Momos åldersuppfattning. Ingen av de nämnda karaktärerna gör svepande uttalanden om människans roll i universum, utan berättar om sin vardag. Precis som jag skrev om att skildra attraktion så gäller det att less is more.

En liten varning

Jag tror inte att det är en bra idé att försöka skapa "den perfekta repliken", för då riskerar man att överarbeta och misshandla sina nyckelmeningar tills de verkar riktigt krystade och onaturliga, ungefär som när man försöker hitta på den bästa metaforen eller liknelsen. Man kommer, för att använda ett av engelskans bästa uttryck, att twist oneself into pretzels utan att få mycket tillbaka. Få läsare älskar de längsta, mest komplicerade meningarna. Det är de korta, snabba citaten som borrar sig in i våra minnen. (Ser ni vad jag gjorde där? Försökte hitta på en smart metafor. Det funkade inte.)

Istället föreslår jag att du skriver ett första utkast och sedan fokuserar på nyckelmeningarna när du redigerar, men mer om detta nästa vecka!

Skapa din hemsida gratis!