Tre sätt att arbeta med sitt projekt utan att skriva det

08.07.2023

De senaste 6-7 veckorna har det varit svårt för mig att kunna eller orka ta mig tid att skriva. Under semestrarna har jag velat umgås med mina reskamrater och uppleva alla nya länder som vi besökte, och före, mellan och efter resorna har livet varit fullt av planering, packning, ytterligare resor och för sena kvällar och för tidiga morgnar. Mina skrivprojekt har inte riktigt hamnat i fokus, men jag kom ändå på mig med att spontant göra tre små övningar för diverse olika projekt. De övningarna skulle jag vilja dela med mig av nu.

#1 - Anteckna detaljer om karaktärerna eller världen

Detta är ganska självförklarande. Varje liten detalj om en karaktär, en relation, ett fiktivt land, eller en händelse kan vara till hjälp längre fram. Får du för dig att protagonistens mors favoritfärg är röd? Skriv ner det, för all del! Är religion viktig i din värld? Ta inspiration från kyrkor eller synagogor som du besöker, och anteckna en intressant detalj om deras arkitektur eller om religiösa tvister som finns dokumenterade i dem. (Jag kan rekommendera Prag och Rom för religiös inspiration.)

Ingen detalj är överflödig, för även om protagonistens mors favoritfärg aldrig ens nämns i din bok så lär du känna denna sidokaraktär lite bättre. Jag har själv märkt att det ofta är små detaljer som ger mig stora idéer. Ett exempel är huvudpersonen i den senaste novellen jag skrev. Hennes frisyr blev en symbol för hennes förhållande till sina föräldrar, eftersom hennes far ville att hon skulle fläta håret på samma sätt som modern efter dennas död.

#2 - Associera sånger med vissa karaktärer, grupper eller händelser i ditt projekt

Jag har åkt mycket bil och tåg på sistone, och då lyssnar man ofta på musik. Ibland lade jag märke till en särskild stämning i ett visst stycke, eller en mening i texten, som omedelbart påminde mig om en karaktär eller en relation. Till exempel har jag de senaste månaderna börjat lyssna på bandet Imagine Dragons, och dess texter är ofta väldigt innehållsrika. Sången Natural, som handlar om att "du" är en naturbegåvning, eftersom du är så kallhjärtad att du passar bra in i denna grymma värld, påminde mig om de så kallade "karriäristerna" i Hungerspelen. Jag kom också att tänka på vissa av mina egna karaktärer när jag lyssnade på den.

Detta gav mig inspiration till ett par av mina fiktiva segrare i min fanfiktion-som-skrivövning, som jag beskrev i detta inlägg. Vissa idéer som jag fick av att lyssna på musik kunde jag kombinera med tidigare anteckningar för att få en mer komplex uppfattning om vissa karaktärer eller relationer.

#3 - Rita karaktärer, byggnader, platser etc.

Jag är inte en stor konstnär, men jag anser mig vara hyfsat bra på att rita ansikten. Vissa föredrar att rita växter och natur, medan ytterligare andra helst tecknar byggnader. Om du över huvud taget tycker om att rita skulle jag rekommendera att du försöker rita något ur din berättelse. Själv ritar jag gärna huvudpersonernas ansikten, och kanske en del av deras kläder. Det ger mig möjlighet att ge liv till deras utseende och, återigen, lägga till detaljer som gör dem mer intressanta.

Utseendet kan nämligen säga ganska mycket om en person och hennes bakgrund. Harry Potter är ett utmärkt exempel; hans ärr är resultatet av en förbannelse som han mirakulöst överlevde, och hans ständigt trasiga glasögon är ett tecken på den misshandel han har fått utstå tack vare sin kusin Dudley. Ett annat exempel är lady Sybil från Downton Abbey, som protesterar mot könsroller genom att sluta bära korsett och genom att köpa en byxdress som inte direkt ingår i den typiska brittiska klädedräkten anno 1920.

Jag hoppas att något av dessa sätt att arbeta med sin berättelse utan att skriva den kan vara till nytta för dig. Lycka till med vad du än skriver, eller inte skriver, och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!