Till försvar för det lyckliga äktenskapet: en fallstudie av "Hungerspelen"

15.04.2023

Som ett stort fan av Hungerspelen och som en intresserad observatör av litterär debatt har jag märkt att många av seriens läsare gör en, i min mening, orättvis tolkning av bokens epilog. Liknande kritik har framförts mot många andra verk, men jag väljer att fokusera på det som jag är mest bekant med.

Naturligtvis kommer detta inlägg, liksom alla mina fallstudier, att innefatta spoilers, så läs vidare på egen risk!

Vad som kritiseras

Det främsta fokuset för kritiken är epilogen till den sista boken i trilogin, Revolt, i vilken man får veta att Katniss Everdeen gifte sig med Peeta Mellark efter att de hade bedömts tillräckligt mentalt stabila för att få leva på egen hand. Efter många års äktenskap bestämde de sig för att skaffa barn, främst tack vare Peetas entusiasm och att världen är säkrare och mindre förtryckande än den har varit. Katniss var fortfarande rädd och orolig efter att ha sett så många oskyldiga barn dö eller tvingas att själva bli monster för att överleva, men lät sin rationalitet och sin kärlek till Peeta vinna över hennes känslor.

Kritiken som jag reagerar på

Många fans tycks anse att Katniss ger vika för Peetas önskemål på bekostnad av sin egen motvilja mot att skaffa barn. Något jag ofta hör är att författaren ville att huvudpersonerna skulle leva lyckligt tillsammans i en kärnfamilj i alla sina dagar, och att det saboterar seriens budskap och Katniss som en stark kvinnlig karaktär. Att hon över huvud taget gifter sig med Peeta anser vissa emotsäger hennes tidigare värderingar och hennes självständighet. I epilogen menar somliga att hon ger upp sitt liv som hjälte för familjebildningens skull. Jag håller inte med om något av detta.

Grunden till Katniss motvilja mot familjebildning

När Katniss var barn dog hennes far i en explosion i en kolgruva, vilket gjorde hennes mor så djupt deprimerad att hon blev helt frånvarande och slutade försörja sina barn. Om inte Peeta hade riskerat ett kok stryk från sin mor för att ge Katniss bröd hade både hon, hennes älskade lillasyster Prim och deras mor dött. Varje år tvingas Katniss se utmärglade barn från hennes eget, och elva andra, distrikt hackas till döds i en sorts realityserie - något som hon också tvingas fira.

Hennes syster blir utlottad att delta i hungerspelen när hon bara är 12, vilket är den yngsta tänkbara åldern, och vid vilken ingen har överlevt. I ren desperation erbjuder Katniss sig att ta systerns plats och får sedan PTSD av att se barn döda barn och själv tvingas delta i slakten. Hon blir hatad av landets president för att hon sörjer en annan tolvårings död under spelen, och för att hon vägrar döda sin distriktspartner, Peeta. När de vinner får hon höra skräckhistorier om vad andra segrare har råkat ut för, såsom trafficking, tortyr och att få sina egna barn inlottade i spelen ovanligt ofta.

Som grädden på moset visar det sig att inte heller revoltens ledare har något problem med att använda oskyldiga barn som mänskliga sköldar, vilket kostar Prim livet.

Med det sagt tycker jag inte att det är konstigt att Katniss inte vill ha barn! Hennes erfarenhet av att bereda ytterligare en människa en plats i världen är att ännu fler kommer att lida. Hon uttrycker aldrig en motvilja mot barn eller familjer i största allmänhet. Att hon är emotionellt avskärmad och inte är intresserad av romantik kan också förklaras med vad jag påpekade ovan. Hon såg hur deprimerad hennes mor blev när fadern dog, och hon vet att deras kärlek och äktenskap är anledningen till hennes och hennes systers traumatiska liv.

Min poäng är att det inte är en ideologiskt motiverad motvilja, eller ett resultat av att hon vill prioritera sin karriär framför sin familj. Tvärtom är hon mycket lojal mot den lilla familj och de få vänner som hon faktiskt har och sätter dem framför sig själv. Katniss ovilja att skaffa barn beror på hennes traumatiserande uppväxt i ett förtryckande samhälle i vilket barnamord är en sport. Så det finns inga personliga ideal för Katniss att svika.

Grunden till Katniss motvilja mot Peeta

Ytterligare några läsare hävdar att Katniss inte borde ha blivit tillsammans med Peeta över huvud taget, och verkligen inte borde ha gift sig med honom, eftersom hon inte visade ett romantiskt intresse för honom förrän långt efter att han i nationell TV avslöjade sin kärlek till henne. Låt mig hänvisa till vad jag skrev ovan. Romantiska känslor gör en mer sårbar än man är på egen hand, och kan leda till barn, vilket Katniss har all anledning att frukta. Familjebildning öppnar dörren för flera tragedier, och kommer att utnyttjas av huvudstaden. Dessutom har hon tillbringat en tredjedel av sitt liv med att jaga och samla mat som huvudförsörjare för sin familj, och har därmed, enligt sig själv, inte haft tid att intressera sig för sådana saker.

Det finns ingenting i serien, såvida det inte var väldigt väl dolt, som på något sätt antyder att Katniss var emot romantiska relationer av ideologiska skäl, utan den motviljan kom sig av trauma, brist på tid och av att leva i ett fruktansvärt samhälle.

Föräldrar ger inte upp!

Tanken att Katniss roll som hjältinna emotsägs av att hon till sist skaffar barn stör mig extra mycket. Jag är inte en förälder själv, men som de flesta andra har jag två stycken, och jag är bekant med tillräckligt många familjer för att inse att familjebildning inte är ett tröstpris eller något som man bara gör för att allt annat misslyckas. Livet tar inte slut i och med en graviditet. Man kan fortfarande göra storslagna saker även om man har reproducerat sig, och att uppfostra och försörja en familj är i sig en bravad.

Peeta och Katniss är inte mindre hjältemodiga för att de gifter sig och skaffar barn, och framförallt är Katniss inte "svagare" för att hon uttrycker viss glädje över det beslutet. Tvärtom! Katniss övervinner en av sina värsta rädslor och ger ett par nya människor den chans till ett behaglig uppväxt som hon blev berövad - något som jag kommer att återkomma till när jag beskriver symboliken.

Vad gäller tanken att Katniss ger upp sin självständighet, så vill jag hävda att samhörighet, lojalitet och hjälpsamhet är vad serien uppmuntrar till. Katniss är bara självständig när hon inte kan eller vågar förlika sig på andra människor. Collins försöker aldrig visa att ensam är stark. Visst är Katniss som person mycket inflytelserik, men det är för att hon inspirerar andra att följa i hennes fotspår. Hon är viktig för revolutionen eftersom hon attraherar följeslagare genom sin egen övertygelse, inte för att hon är en enmansshow. Detsamma gäller Peeta. Han är viktig därför att han övertygar andra, inte för att han gör allting själv. Så att de hjälper till att utöka det lilla Distrikt 12 som de återvänder till svär inte emot seriens budskap alls, i mina ögon.

Tematisk/symbolisk betydelse

Jag tror att många kritiker bortser från familjebildningens symbolik.. Det är inte fråga om att Katniss och Peeta levde lyckliga i alla sina dagar! Katniss påpekar i epilogen att de båda fortfarande har mardrömmar och att deras PTSD aldrig kommer att lägga sig helt, och att de någon gång kommer att förklara för sina barn hur det kommer sig att deras föräldrars uppväxt var så olik deras egen. Hungerspelens epilog är inte som slutet av en folksaga, där prinsen får prinsessan och halva kungadömet.

Vad Katniss och Peetas barn representerar är den nya världen, det drägliga samhälle som börjar växa fram ur ruinerna av det tyranni som de kämpade emot. Redan när Katniss kastar sig in i spelen för att skydda Prim har hon i sitt huvud förknippat Peeta med maskrosen, en av vårens första ätliga växter, eftersom det var efter att han gav henne bröd som hon var mätt nog att tänka klart och påminna sig om sin fars instruktioner om vilka växter som var ätliga och inte. Peeta symboliserar näring, ömhet och vård, vilket jag tangerar i den här analysen om triangeldramat mellan honom, Katniss och Gale.

Det är därför passande att resultatet av den modiga överlevaren och försvararen Katniss och den minst lika modiga överlevaren och vårdaren Peeta blir vårdandet och försvarandet av en ny familj. Till detta hör att ett av Suzanne Collins teman är att lära sig att gå vidare och leva med sitt trauma. Exempelvis blev Haymitchs familj och flickvän mördade när han hade vunnit sina spel, men han lär sig att knyta nya band till framförallt Peeta och Katniss.

Katniss förlorar också sin familj, men lär sig att leva med sina ärr och skapa nya relationer till Peeta, som till fullo förstår hennes trauma, Haymitch, som också känner henne utan och innan, och sina barn, som bevisar för henne att allt hon kämpade för ledde till en värld där barn kan leka och mogna utan att tvingas in i dödsmatcher. Hon började sin bana med att offra sig för en liten oskyldig flicka, som hon till slut inte kunde rädda; sedan avslutar hon sin berättelse med att ge liv till en flicka och en pojke, som inte längre kommer att behöva räddas.

Min förhoppning

Jag hoppas att publiken för den typ av berättelse som Hungerspelen är kan lära sig att uppskatta värdet av ett fredligt liv. Visst är berättelsen mer spännande när den handlar om strider på liv och död, men det är, som Collins tydligt visar med karaktärer som Finnick, Haymitch, Johanna, Peeta och Katniss, inte ett lyckligt eller tillfredsställande sätt att leva sitt liv.

Hela poängen med Hungerspelen är att visa hur mycket ett samhälle som glorifierar våld, brutalitet, hänsynslöshet och maktövergrepp skadar människor. Det lyckliga äktenskapet är mer "vardagligt", och därmed mindre "spännande" för oss läsare - men borde vi inte vara tacksamma för att det som är vardag för oss är barnfamiljer snarare än mordisk reality-TV?

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!