Tematiska triangeldraman: en studie av "Hungerspelen" - del 1: överlevnad och hämnd

24.09.2022

Det finns inga triangeldraman som jag uppskattar i verkligheten, och väldigt få som jag uppskattar i skönlitteratur eller på film. Men ingen regler saknar undantag, och ett av de få triangeldraman som jag frivilligt tänker på och faktiskt tycker är intressanta är dramat mellan Peeta, Katniss och Gale i trilogin Hungerspelen av Suzanne Collins.

När jag blev klar med texten inser jag att den blev väldigt lång, så jag delar upp min analys i två inlägg. I det första inlägget kommer jag att analysera hur de båda männen representerar två olika sätt att hantera två av berättelsens centrala teman; överlevnad och hämnd. Nästa vecka kommer jag att beskriva vad som gör Peeta till en bättre person med hänsyn till två andra viktiga teman: rättvisa och medmänsklighet, och varför jag tycker att Collins fattade rätt beslut om vem som Katniss till sist valde.

Naturligtvis måste jag diskutera en hel del händelser från serien, så här kommer spoilervarningen. Jag kommer att utgå från att den som läser är bekant med källmaterialet och känner till de viktiga händelserna, så om du inte har läst Hungerspelen: gör det och återkom sedan till min analys! Jag vill också påminna om att jag diskuterar böckerna snarare än filmerna, vilket är relevant eftersom karaktärerna och deras förhållande framställs på ett annat sätt på den stora skärmen än i böckernas kanon.

Tema 1: Överlevnad

Att Katniss är en överlevare är ett av hennes främsta karaktärsdrag. När hennes far dog var hon bara tolv år gammal. Hennes lillasyster var för liten för att vara till hjälp och hennes mor blev så djupt deprimerad av sin makes död att hon praktiskt taget övergav sina barn. Även om det romantiska dramat börjar först mycket senare i hennes liv är det på detta stadium som hon möter sina två framtida kärleksintressen: Peeta och Gale.

Peeta ser henne en dag när hon är så utsvulten att hon nästan faller ihop och bränner med flit ett par av de limpor han håller på att grädda. Hans mor slår honom för det. Han kastar ut dem till Katniss och hon och hennes familj får sitt första riktiga mål på flera veckor. (Det är värt att påpeka att de inte känner varandra vid det här laget, men man får veta att Peeta redan var förälskad i henne.) Dagen därpå ser hon en maskros, blir påmind om att den går att äta och tar initiativet att påminna sig om allt som hennes far hann lära henne om ätbara växter och om att jaga. Brödet ger henne energin att hjälpa sig själv, vilket räddar hennes liv.

En liten tid senare, när hon har smugit sig ut i skogen, stöter hon på Gale, vars far dog i samma olycka som Katniss. Precis som hon har han åtagit sig att jaga för att föda sin familj, även om jakt är illegal. De allierar sig motvilligt för att bli mer effektiva jägare och börjar sakta men säkert att lita på varandra och till slut bli som ler och långhalm. Så Peeta räddade hennes liv och Gale hjälpte henne att återuppbygga det, vilket ger dem båda en djup och bokstavligt talat livsviktig relation till henne, även om de hjälpte henne på olika sätt.

I spelen, som Peeta och Katniss blir utvalda till, ger han henne återigen en bra start genom att under en livesändning inför dödskampens början avslöja sin kärlek till henne, vilket gör henne till en intressant spelare i huvudstadens ögon. När de sedan allierar sig i slutet av spelet är det hennes tur att hjälpa honom, eftersom han har fått blodförgiftning och är väldigt svag och dessutom inte kan samla eller jaga mat. Så Katniss och respektive pojke knyts till varandra av ett gemensamt behov av överlevnad.

Skillnaden är att Peeta hjälper genom att ge av sitt överflöd, vilket han gör av kärlek till henne, medan Gale hjälper henne genom att dela med sig av kunskap, vilket han inledningsvis gör av praktiska skäl men sedan fortsätter med av romantiska skäl. Katniss hjälper Peeta först för att deras "kärlekshistoria" kan hjälpa henne att överleva (alltså av ett praktiskt skäl) och senare därför att hon börjar fatta tycke för honom, vilket långsamt utvecklas till romantiska känslor. När det gäller överlevnad har Katniss alltså valet mellan en manlig variant av sig själv och en mer ömsint, vårdande partner.

Tema 2: Hämnd

Många ser Gale som den hämdlystna, bittra partnern och Peeta som den kärleksfulla och förlåtande, men jag håller inte med om den uppfattningen. Jag anser att Peeta, om än mer kärleksfull och förlåtande än Gale, också vill hämnas och gör det mycket medvetet. Natten före spelens början säger Peeta till Katniss att han vill bevisa för huvudstaden att även om den kan tvinga honom att slåss mot andra barn så kan den inte ta hans mänsklighet ifrån honom. Han vill bevisa att spelledare inte "äger" honom. Katniss förstår honom inte eftersom huvudstaden i hennes ögon redan har vunnit.

Men sedan börjar spelen och som läsare inser man mot slutet av första boken att Peeta behöll sin mänsklighet hela tiden. Han bekände sin kärlek till Katniss, offrade sig själv för henne och gjorde allt vad han kunde för att inte bli den mördarmaskin som spelarna var avsedda att bli. Och när Katniss enda andra allierade, tolvåriga Rue från Distrikt 11, blir dödad, krossas hennes hjärta och hon grips av en vilja att bevisa för huvudstaden att Rue var mer än en pjäs i deras spel. Hon smyckar den döda kroppen med blommor och tänker att hon nu faktiskt förstår vad Peeta menade.

Gales hämnd handlar om att omintetgöra landets styre, revoltera mot makthavarna och fysiskt straffa dem som har plågat sina medborgare i generationer. Han är beredd att bli ett monster för att vinna mot ett monster. Ju längre man läser i trilogin, desto mer uppenbart blir det att det är Peetas sätt att ge igen - genom att fortsätta följa sitt hjärta och behålla sin godhet - som Katniss finner mer attraktivt. Det är också det som hon blir känd för. Hon högtidlighåller Rues död, räddar Peeta och tvingar spelledarna att låta dem båda vinna även om spelen traditionellt sett bara har tillåtit en överlevare av tjugofyra spelare.

Senare, när revolutionen har startat, blir motståndarrörelsens propaganda som mest populär när Katniss visar sin upprördhet över tyranniet och sina känslor för dess offer. Hennes slogan "Om vi brinner så brinner ni med oss!" föds när hon ser huvudstadens styrkor bomba ett sjukhus fullt av oskyldiga civila och blir helt ifrån sig av sorg och vrede. Hon blir känd därför att hon är lika känslosam som Peeta, inte eftersom hon är bra på att skjuta och slåss, som Gale. Hon har bådas karaktärsdrag men det hon värderar mest är Peetas och det som andra värderar mest hos henne är också de egenskaper som hon delar med honom.


Det var allt för den här veckan. Om ett tag kommer del två: rättvisa och medmänsklighet. Tills dess: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!