Ont om tid? Dålig hälsa? Bli inte arg på dig själv om du inte orkar skriva!

10.07.2021

Det är inte ovanligt för författare att hamna i svackor då vi inte känner oss kreativa, saknar motivation, inte orkar eller hinner skriva och över huvud taget inte är vidare produktiva. Så har det varit för mig under våren. Jag har planerat mycket, framförallt för min roman, men förutom min grundliga redigering av min Törnrosa-novell (som jag skrev om i detta väldigt långa inlägg) har jag inte skrivit mer än 10 000 - 12 000 ord under ett halvår. Det är inte mycket och jag har haft lite dåligt samvete för det, även om det i hög utsträckning har berott på min kroniska migrän och andra faktorer som varit utom min kontroll.

Men jag vet att jag inte är ensam om att klanka ner på mig själv för att ha gjort "för lite". Författare - och de flesta andra konstnärer - har en tendens att göra det. Så i detta inlägg kommer jag att dela med mig av lite "pep talk" för var och en som har dåligt samvete för att ifrågavarande inte anser sig ha skrivit mycket nog.

Ingen mår bra av isolering

Du kanske har märkt att det pågår en pandemi? Beroende på hur mycket vikt du lägger vid myndigheternas rekommendationer, och beroende på i vilken utsträckning du har lyckats behålla socialt umgänge online, kan du ha blivit rastlös, sällskapssjuk, deprimerad eller värre. Är det då konstigt att du drabbas av kreativ torka? Den som inte har fått sämre koncentrationsfråga, blivit stressad, mått dåligt och tappat delar av din motivation hör till minoriteten. Ingen begär att du skall vara lika pigg och produktiv som vanligt.

Vad spelar ett halvår för roll?

I mitt fall har det varit det senaste halvåret som har varit värst. För andra människor började det kanske redan förra våren. Och även om det är tråkigt att inte orka njuta av sin hobby så ligger genomsnittsåldern runt 80 år i Sverige. Vad spelar ett av de åren för roll? Eller ens ett halvt? Eller ett och ett halvt år av totalt 80? Du har fler år framför dig då du kan skriva mer och lära dig. Jämför detta med att bli förkyld och inte kunna fika med sina kompisar. Om två veckor är du frisk igen och kan ta en fika! Du missade ett tillfälle, men det kommer flera.

Alla går igenom det då och då

Pandemi eller inte, depressionssvackor eller inte, migrän eller inte, så är det inte ovanligt för författare att ibland gå igenom mindre produktiva, eller rentav kontraproduktiva, perioder. Det är kanske inte kul, och det kanske frustrerar dig, men du är inte ensam! Precis som du människa inte är ensam om att må illa under pandemin är du som författare inte ensam om att gå in i väggen (kreativt). Ibland varar den kreativa svackan i en vecka, ibland i en månad, ibland längre, men de är normala.

Om de inträffar ofta, är långvariga och svåra att dra sig ur så borde du kanske fundera på hur du kan förbättra situationen, men om det bara händer då och då är det förmodligen inget att oroa sig för. Alla har bättre och sämre perioder oavsett vilken hobby man har.

Vila är bra i sig - tänk på din hälsa!

Varför tar vi semester egentligen? För att vi ibland behöver ta en paus. Det är inte nyttigt att köra på i hundra kilometer i timmen 51 veckor om året. Vi måste tagga ner då och då, både i vårt yrkesverksamma liv och när det gäller våra hobbyer. Vi människor måste både ta mikropauser då och då under arbetets gång och längre pauser mellan eller under varje projekt. Annars blir vi stressade, överväldigade och tappar energi.

Dessutom är det bra för våra skrivprojekt om vi skriver dem med entusiasm och energi. Inte bara blir vi då mer kreativa, utan vi blir gladare. Alla har läst klyschan "bakad med kärlek" som kan stå på brödet i mataffären, och även om den är just en klyscha vill jag överföra den på skönlitterärt skrivande. Det du har skrivit när du var på gott humör kommer du att ha bättre minnen bra, och det kommer troligen att märkas i själva texten att författaren visste vad han eller hon gjorde och var entusiastisk!

Så, för att sammanfatta: du är inte ensam om att ha haft det dåligt, vilan kan vara bra för dig och dina projekt, och i det långa loppet gör det inget om de tar några månaders paus. Lycka till, och ta det lugnt!

Skapa din hemsida gratis!