Nej, ingen genre är per definition dålig. Skärp er!

09.10.2021

Genreelitism hör till det jag tycker sämst om. Det går ut på att vissa läsare, kritiker och författare bestämmer sig för att en viss genre är överlägset bäst, alternativt att vissa genrer är lägre stående. Till de genrer som ofta ses ner på hör framförallt romantik, fantasy och deckare. Dela det här inlägget (så är du en ängel!) om du har hört något i den här stilen:

"Romantik är bara för medelålders tanter som är bittra för att deras män lämnade dem att de behöver läsa snusk."

"Deckare är bara skräckporr. Vem vill läsa om alkoholiserade snutar som förföljer seriemördare?"

"Fantasy handlar bara om medeltida krig och slänger in drakar och Den Utvalde ™ istället för riktig handling och karaktärsutväckling. Hjärndött!"

De här kommentarerna - även om de kan vara rättfärdigade reaktioner på vissa böcker eller författare - gör mig tokig. Läs Jane Austen! Hennes romantik är späckad med humor och sociopolitisk satir. Eller Bo Baldersson, vars deckare också driver hänsynslöst med samhället och politiken. För att inte tala om Michael Ende, vars fantastik är fantastiskt originell och fylld av "riktig handling".

Preferenser är inga problem - och det gäller även preferenser som du inte delar!

Jag skall erkänna att jag personligen inte är så förtjust i romantik eller deckare i allmänhet, även om jag verkligen älskar vissa böcker och författare inom de genrerna. Fantasy och sci-fi är mina favoritgenrer även om jag också definitivt gillar realistisk och/eller historisk fiktion. MEN att jag inte läser många deckare eller äventyrsromaner innebär inte att det är dåligt att någon annan läser dem, eller att det kräver mindre skicklighet att skriva dem.

Och framförallt innebär det inte att de genrerna i sig är dåliga. Finns det dålig fantasy? Ja! Absolut! Som en fantasynörd är jag den första att erkänna att det finns många usla trender inom fantasygenren. Givetvis vet jag också att det finns många riktigt ohälsosamma, motbjudande tendenser inom romantiken. Men det gör inte någon av de genrerna dålig i sig!

Jag tänker inte försvara varje enskild genre som jag någonsin har hört folk klanka ner på, för det räcker med att jag skriver en roman! Istället tänker jag avrunda här med påminnelsen om att ingen genre per definition är bättre eller sämre än någon annan. Ingen genre kräver högre eller lägre kompetens; ingen genrepreferens gör dig till en mer eller mindre intellektuellt eller emotionellt mogen person. Finns det saker som jag verkligen inte tycker borde uppmuntras? Ja! Men man kan bara inte dra hela genrer över samma kam. Och därmed basta!
Skapa din hemsida gratis!