Miljömässig konflikt

04.12.2020

Detta är andra inlägget i min serie om olika former av skönlitterär konflikt. Det första inlägget innehåller en definition av konflikt i skönlitteratur samt en kortfattad genomgång av de fyra olika typerna av konflikt. Den miljömässiga konflikten utgörs av de hinder som protagonisten möter som inte har orsakats av människor, till exempel väder, geografiskt avstånd eller tillgång till naturresurser.

Konflikt på scen-/kapitelnivå

Oavsett vad vi gör så lägger vår omgivning hinder i vägen, och det bör den också göra i varje situation din huvudperson befinner sig i. Det behöver inte vara något stort eller dramatiskt, men även ett litet problem kan få en scen att verka realistisk.

Ett exempel kan vara att din huvudperson, låt oss kalla honom Bengt, arbetar fyra kilometer hemifrån och saknar bil. Förutsatt att han lever i en bättre värld utan corona kan det tvinga honom att gå upp redan klockan halv sex för att hinna äta frukost och cykla till jobbet. Då kanske Bengt fortfarande är trött när han kommer fram och fräser åt sin mellanchef som frågar varför han har glömt slipsen när de skall ha personalmöte. Bengt kanske var för trött för att komma ihåg slipsen, och då har avståndet till arbetet gett honom ett konkret problem som kommer att påverka hela scenen.

Övergripande konflikt i boken

Även om det är bra att variera vilket uttryck en viss typ av konflikt tar sig brukar det finnas ett visst problem som går igen i hela berättelsen. I en novell kommer det förmodligen att vara samma konflikt som i de enskilda scenerna, men om det handlar om en roman kan det vara svårare att definiera vad som präglar hela historien. Personligen tänker jag inte medvetet på detta när jag skriver, men låt oss ta ett exempel på konflikt i en välkänd serie: Hungerspelen av Suzanne Collins.

I första kapitlet i första boken lär vi känna Katniss, en bitter och tillbakadragen flicka som ägnar sin fritid åt att jaga och samla mat åt sin mor och syster. Hela hennes liv har präglats av brist på mat och bränsle. Familjens dåliga ekonomiska ställning är förvisso ett resultat av den samhälleliga konflikten, men den allmänna fattigdomen i Distrikt 12 beror i sin tur på att hela distriktet arbetar i kolgruvor. I detta fall har alltså tillgången till en viss typ av resurs lett till fattigdom, som i sin tur förstärker en annan form av brist.

Tematisk konflikt

Den miljömässiga konflikten är oftast snarare en bakgrund än ett tema, men det finns vissa genrer där miljön som berättelsen utspelar sig i ofta är viktig. Ovan nämnda Hungerspelen tillhör den dystopiska genren, som nuförtiden ofta lägger stor vikt vid klimatförändringar (till skillnad från klassiska dystopier i stil med 1984 eller Fahrenheit 451), och en annan genre som ofta låter miljön spela en stor roll är den postapokalyptiska.

Ett exempel är en av mina skönlitterära barndomsförälskelser: Som om hösten kom på sommaren av Jan Henrik Nielsen. Huvudpersonen Nanna har bott i en isolerad bunker med sin far och lillasyster i nästan hela sitt liv, för att skydda sig mot en mystisk sjukdom som såvitt de vet har utplånat majoriteten av mänskligheten. När flickornas far blir sjuk ger de sig ut för att hitta medicin och upptäcker en nästan död värld. Självfallet är den inte så öde som den verkar (då skulle det inte finnas mycket till handling) men jag skall inte avslöja vad de stöter på, för det är en bok jag definitivt rekommenderar och inte vill "spoila" för er.

I Som om hösten kom på sommaren är sjukdom, död och förnyelse centrala teman, och de är alla knutna till miljön. Även om sjukdom drabbar individer och samhällen ligger den utom mänsklig kontroll och är därför något som alla tvingas förhålla sig till, och när en sjukdom har dödat tillräckligt många blir tomheten i sig en del av miljön.

Det var inte ett muntert sätt att avsluta inlägget, men faktum är att de historier som lägger stor vikt vid miljön oftast handlar om förstörelse. Om världen fungerar ungefär som den borde finns det inte tillräckligt mycket konflikt mellan karaktärerna och miljön för att det skall kunna dominera en 300 sidor lång roman.

Skapa din hemsida gratis!