Mina favoriter på "Authortube"

19.02.2021

Authortube är en del av Youtube som befolkas av allt från professionella, publicerade författare till nybörjare vars karriär inte har nått längre än min. I detta inlägg har jag samlat de fyra kanaler som jag helst tittar på och som har lärt mig mest om kreativt skrivande. Jag kommer att sammanfatta vad de specialiserar sig på och vad jag tycker är deras största styrkor respektive svagheter.

Jag vill påpeka att de flesta Youtube-författare är amerikaner, britter eller kanadensare. Om man vill lära sig om marknaden för böcker i Sverige, eller om hur det går till att skicka in manuskript och skriva kontrakt här i landet, kan man inte förvänta sig mycket hjälp från Authortube. Jag tittar på videorna där för att lära mig mer om själva hantverket och skrivprocessen, eller möjligen hur man skriver en synopsis eller författarbiografi till sitt manus.

Alexa Donne

Alexa Donne är en amerikansk författare som började sin författarbana med att skriva fan fiction för framförallt Harry Potter och som debuterade med Brightly Burning, en återberättelse av Jane Eyre i en sci-fi-värld. Nu har hon övergått till att skriva spänningsromaner, men fortsätter skriver för unga vuxna. Hennes videor är framförallt inriktade på hur man skriver romaner, med extra fokus på thriller/romantik, men hon har också många videor om hur det är att publicera med traditionella förlag i USA. Hon skriver bara romaner, inte noveller, men vissa av hennes råd kan givetvis appliceras även på det korta formatet. Hennes videor är ofta relativt långa, vilket jag uppskattar, och hon publicerar 2-3 videor i veckan.

Det jag framförallt uppskattar med Alexa Donne är hennes vänliga sätt att tala och hur tydligt hon förklarar allting. Hon ger ett behagligt, moderligt intryck och är väldigt realistisk med vilka chanser man har som modern författare. Det är också roligt att höra henne berätta hur hennes skicklighet har utvecklas och hur hon har ändrat sin skrivprocess, även om jag inte skriver i samma genrer som hon gör.

Det är förresten ett bra tips; lyssna på författare från olika genrer, även sådana som du inte vill skriva! Man kan lära sig oerhört mycket om skönlitteratur i största allmänhet på det sättet.

Shaelin Writes

Denna kanal drivs av den kanadensiska författaren Shaelin Bishop, som framförallt skriver literär fiktion och inte har skrivit "genrelitteratur" på flera år. Hon skriver framförallt för en vuxen publik och har en helt annan stil och inställning till litteratur än vad Alexa Donne har. Hon har många romaner bakom sig och håller för tillfället på att redigera en bok, Honey Vinegar, för att skicka till förlag nästa år. Vid sidan av det skriver hon noveller och har fått flera publicerade. Det är också viktigt att påpeka att Shaelin Bishop har tagit en fil.kand. i kreativt skrivande vid ett kanadensiskt universitet, så hennes kunskap härstammar inte bara från egen erfarenhet, utan också från akademiska studier. Det kan ibland få henne att låta lite flummig, enligt mig, men hennes råd är alltid värda att lyssna på, framförallt när det gäller att skriva intressanta karaktärer.

Det jag gillar med Shaelin Bishops kanal är att hon har växlat genrer och skrivprocess så mycket att hon har ett fågelperspektiv som vissa författare saknar. Hon har en avslappnad attityd till skrivande i sig, vilket skiljer henne från den mer deadline-fokuserade Alexa Donne. I skrivande stund (februari 2021) har hon tagit en paus, men kommer från och med mars att återgå till att ladda upp en video i veckan.

Reedsy

Reedsy är ett engelskspråkigt nätverk för författare, förläggare, lektörer och alla andra i bokbranschen. Sätet befinner sig i Storbritannien, men Youtube-kanalen drivs av Shaelin Bishop. Eftersom denna kanal riktar sig till alla typer av författare inom alla genrer och alla former av skönlitteratur finns det garanterat åtminstone en handfull videor som kan hjälpa dig. Förra året gjorde Reedsy en serie i fem delar som handlar om hur man utvecklar ett koncept till en roman. Jag skulle starkt rekommendera var och en som vill skriva en roman att titta på de videorna, som är tydligt strukturerade och pedagogiskt upplagda.

Reedsys kanal är i regel formell och saklig, vilket skiljer den från de flesta andra Authortube-kanaler. Den är mindre personlig än de som följer en författares egna resa, och dess videor är ofta korta och koncisa.

Kate Cavanaugh

Kate Cavanaughs kanal är uppkallad efter en av hennes pseudonymer. Precis som Alexa Donne är hon amerikan, men hennes intressen är mer spridda och hon skriver såväl noveller som romaner i flera olika genrer. Hon planerar att bli en så kallad hybridförfattare, det vill säga att hon både vill självpublicera och samarbeta med traditionella förlag. Hos henne hittar man knappt några direkta skrivtips, utan snarare vloggar genom vilka man får följa hennes egna skrivande. Hon är också känd för sina "Trying to write like ..."-vloggar, där hon härmar berömda författares skrivprocesser och diskuterar hur de fungerade för henne.

Eftersom Kate Cavanaugh som skrivet inte ger många skrivtips använder jag hennes kanal snarast som en inspirationskälla. Det ger mycket att få en inblick i hur andra författare skriver sina berättelser och hur de hanterar sina egna problem. Dessutom ger hon ett trevligt intryck, och hennes videor är avslappnande och behagliga att titta på även när man inte känner för att lära sig en massa.

Skapa din hemsida gratis!