"Du har inte långt kvar" publicerad - sedan ett par veckor tillbaka

23.07.2023

Som titeln antyder är jag lite sen på bollen, men min novell Du har inte långt kvar blev publicerad i Nohiding förlags sommarantologi Sommarskuggor den 01.07. Jag hade precis kommit hem från min bilsemester då, och hann därför inte fira boksläppet, men nu vill jag gärna uppmärksamma er, kära läsare, på att den går att beställa bland annat via Bokus.

Mitt bidrag, Du har inte lång kvar, har jag skrivit mer om i detta inlägg, men jag tänkte gå igenom dess historia lite kvickt. Jag skrev den först på engelska, som en skoluppgift i högstadiet. Jag tyckte att konceptet; spöken som måste döda den sista person de tilltalade för att inte lida i vansinne i resten av sitt efterliv, var slående, och jag tänkte mycket på berättelsen långt efter att jag lämnade in den. Jag sparade ett utskrivet exemplar av den rättade versionen.

För halvtannat år sedan hittade jag den engelska versionen av Du har inte långt kvar och den fängslade mig på nytt. Jag hade inte blivit så starkt berörd av vad jag själv hade skrivit på länge. Jag försöker ofta inte förmedla en otäck stämning, men jag tyckte att mitt tonåriga jag hade lyckats ganska bra, även om vissa aspekter av berättelsen var ologiska. Jag stannade uppe sent den kvällen och översatte novellen. Under de kommande dagarna utvecklade jag novellen lite och skrev om den näst sista scenen, där huvudpersonen dör. Efter ett förslag från en testläsare ändrade jag också berättarperspektivet till vad jag kallar integrerad andra person, som jag beskrev i detta inlägg.

Efter dessa redigeringar skickade jag novellen till Nohiding förlags sommarnovelltävling. Jag håller löpande koll på pågående novelltävlingar, och insåg att övernaturlig/fantastisk litteratur på temat sommarskuggor passade min gamla novell väl. Och någon måste ha hållit med mig, för jag fick en plats i antologin, vilket jag är stolt över. Ett stort tack till Nohiding förlag för att ge mig en plats i sin bok!

Om du har råd och lust, läs gärna min novell och de andra författarnas berättelser i Sommarskuggor. Jag ser själv fram emot att läsa de andra vinnarnas tolkning av temat. Med lite tur kan Du har inte långt kvar vara lika intressant läsning för dig som den var ett intressant projekt för mig!

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver och läser, och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!