Årets andra novelltävling, i vilken jag deltar med en av mina bästa noveller hittills!

09.10.2022

Jag skrev för över ett år sedan om ett "kärt återseende", en novell som jag hittade när jag skummade igenom mina gamla grundskoleprojekt och som jag numera har översatt till svenska och har förlängt något till 1997 ord. Jag har nu skickat Du har inte långt kvar till Nohiding förlags sommarnovelltävling Sommarskuggor.

Jag har redan, i tidigare inlägg, beskrivit vad novellen handlar om, så idag tänker jag helt enkelt gå igenom lite korta fakta om novellen. Genren är fantasy/magisk realism: spöken är verkliga i novellens universum, och de har övernaturliga krafter. Den är skriven i det som jag kallar riktad andra person, och som jag redan i tidigare inlägg har lovat att återkomma till. Vi får väl se när det händer! Huvudperson är Adèle, en femtonårig flicka vars äldre (och enda) syster Elois blev dödad av ett spöke och sedan besatte sin lillasyster och dödade henne på samma sätt. Handlingen går ut på att Adèle gör detsamma mot läsaren.

Det är alltså inte en mysig berättelse. Att jag översatte och bearbetade just denna novell fastän jag har lämnat de flesta av mina äldre berättelser bakom mig beror på att jag, när jag förra hösten läste den för första gången på säkert fem år, kände obehag på samma sätt som jag har känt när jag har sett filmer i stil med The Others, som har vissa skräck- eller thrillerelement. Jag reagerade mer på Du har inte långt kvar än vad jag brukar göra på mina egna texter, och jag tolkar det som ett tecken på att det är ett bra koncept som jag nu har gett ett bra utförande.

Även idag, när jag läste igenom den en sista gång innan jag skickade in den, kände jag den lätt obehagliga atmosfären och den tragik som jag vill förmedla till läsaren. Jag tror att detta är den bästa novellen jag har skrivit hittills, eller åtminstone den där jag har skildrat stämningen effektivast. Jag tror att den passar Nohidings förlags tema bra, och håller tummarna för att den skall bli antagen. Jag är väldigt stolt över min lilla novell.

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!