Är idén om Mary Sue sexistisk?

04.03.2021

För ett par veckor skrev jag en förklaring av vad som menas med en Mary Sue/Gary Stu, och sedan ett skrivtips om hur man kan undvika att skriva denna impopulära trop. Jag skulle rekommendera att man läser de inläggen före detta. Kortfattat är en Mary Sue orimligt kraftfull, misslyckas aldrig, slipper ifrågasättas och har ett harem av attraktiva män som slåss för att vinna hennes hand.

Vilken är egentligen kontroversen?

Även om tropen är uppkallad efter en kvinnlig kapten i fan fiction-stycket A Trekkies Tale finns en manlig variant, Gary Stu. Kruxet är att termen uppfanns för att referera till just en kvinnlig karaktär i en genre (sci-fi) som redan då var fylld av Gary Stu-karaktärer, till exempel den orimligt kompetente och attraktive kapten James Kirk, en av huvudpersonerna i den serie (Star Trek) som inspirerade A Trekkies Tale. Dessutom är det mycket vanligare att beskylla starka kvinnliga karaktärer för att vara överdrivna än att beskylla manliga karaktärer för samma sak. Därför är det många som anser att termen Mary Sue är sexistisk i sig.

Jag håller emellertid inte med om det. Jag har också märkt tendensen, kanske framförallt bland manliga kritiker, av att avfärda kvinnliga karaktärer som Mary Sues samtidigt som man ignorerar samma problem med manliga karaktärer. Det är inte lika många som gör narr av kapten Kirk, eller för den delen James Bond, även om det skriker Gary Stu om dem båda, som det är som gör narr av kvinnliga karaktärer i still med Ray från den senaste Star Wars-trilogin. Varför skriver jag då inte under på att själva termen är sexistisk?

Därför att det inte är pistolen som skjuter!

Namnets ursprung

Det är allmänt känt att vi människor behöver sätta ord på ett fenomen för att kunna diskutera det på ett meningsfullt sätt. Även om man kan kritisera vilken karaktär som gav namn åt tropen (personligen tycker jag att den hade kunnat heta James Bond eller Indiana Jones) så är det det namn som har fastnat i det allmänna medvetandet.

Var det orättvist att den ursprungliga Mary Sue blev så hånad med tanke på de manliga motsvarigheterna i samma genre? Kanske det, men skadan är redan skedd. Nu finns det dessutom en liknande term för liknande manliga karaktärer, som i stort sett är lika väl etablerad som den ursprungliga. Det är den pistolen vi har och vi måste själva välja vilken karaktär vi vill avfyra den mot.

Är bruket av termen sexistisk?

Bra fråga. Det är många som använder dubbla måttstockar när det gäller mäktiga karaktärer, men det innebär inte att allt bruk av termen är sexistiskt och att man aldrig skall få beskriva en kvinnlig karaktär som en Mary Sue.

Ingen skall behöva ha dåligt samvete för att använda det här begreppet, så länge man bedömer manliga karaktärer enligt samma måttstockar. Hävdar du att Hermione Granger är en Mary Sue i filmatiseringarna av Harry Potter-serien? Då håller jag med dig, men tänk till en extra gång. Vad skall man då säga om huvudpersonen själv i samma filmer? Själve Harry Potters fel och brister har också skalats bort i filmerna i hög utsträckning.

Det innebär inte att det måste finnas en Gary Stu för varje Mary Sue, eller vice versa. Det enda jag ber om är att du inte blundar för överdrivet perfekta manliga karaktärer eller klankar ner på varje mäktig kvinnlig karaktär, utan att du bedömer själva rollfigurens personlighet oberoende av kön. Det är så vi blir av med "sexistiska" termer och dubbla måttstockar.

Skapa din hemsida gratis!