Veckans ord #25 - Mary Sue/Gary Stu

09.02.2021

Mary Sue är namnet på en "perfekt" fiktiv kvinnlig karaktär. Den manliga motsvarigheten kallas ibland för Gary Stu, ibland för Marty Stu, men den som gav denna trop (nästa veckas ord!) sitt namn var karaktären Mary Sue från A Trekkies Tale, ett stycke Star Trek-fanfiction som publicerades år 1973.

Mary Sues främsta kännetecken är hennes totala brist på brister. Hon är väldigt stark, och kan inte bli skadad. Hon är den bästa av de bästa, utan att någonsin behöva träna sig. Är hon den snyggaste tjejen av dem alla? Det kan du hoppa upp och sätta dig på! Begriper hon hur oändligt attraktiv, kompetent och allsmäktig hon är? Det beror på om du vill ha en tragisk hjältinna som alla attraktiva män försöker trösta, eller om du föredrar någon som är odrägligt självgod. I så fall kan de attraktiva männen nöja sig med att vara förälskade. Glöm inte bort att ingen får utmana henne på allvar, förutom fienden. Komplexa nära relationer är inget som Mary Sue ägnar sig åt.

Och hurdan är Gary Stu? Exakt likadan, fast i hans fall är det alla attraktiva kvinnor som vill trösta honom. Om inte författaren känner sig progressiv och ger M.S./G.S. en annan sexuell läggning, men här kommer ett av de största problemen med den här tropen; den ger väldigt lite utrymme för variation, förändring eller äkta konflikt. Den andra stora nackdelen är såklart att ingen intresserar sig för eller känner någon större sympati för någon som aldrig behöver kämpa och som behandlas som en gud/-inna av alla som träffar honom eller henne.

I fredagens inlägg kommer jag att gå närmare in på hur man kan känna igen en Mary Sue/Gary Stu och hur man kan undvika henne eller honom. Någon gång i den hyfsat nära framtiden kommer jag också att skriva vad jag tycker om den vanliga anklagelsen att Mary Sue-stereotypen är sexistisk (spoiler: jag håller inte med), men här kommer några välkända karaktärer som ofta beskylls för att vara en M.S./G.S.: Luke Skywalker och Rey från Star Wars, Eragorn från Eragorn och min personliga "favorit": James Bond från James Bond.

Skapa din hemsida gratis!