Veckans ord #98 - Lund del 2: år 1700-idag
De första omkring 700 åren av Lunds rika historia kan man läsa om i detta inlägg! Vi hoppar tillbaka precis där vi slutade, med 1700-talets början. År 1703 och 1711 drabbades Lund av svåra bränder, precis som det hade gjort i stadens ungdom på 1200-talet. Som grädde på moset svepte böldpesten över staden år 1712-1713 och tog många liv.
Strax efter dessa katastrofer kom en ny oväntad belastning på staden: kung Karl XII och hans följe på cirka 500 tusen man bosatte sig i Lund och styrde landet därifrån mellan 1716-1718. Huset som kungen bebodde står kvar än idag och är en av Katedralskolans byggnader. Det går under namnet "Karl XII-huset", passande nog. De andra 500 gästerna fick lundaborna upplåta sina hem till.
Rivaliteten mellan Lunds och Uppsalas respektive universitet är välkänd, men en av Uppsalas främsta namn, Carl von Linné, bodde och studerade i Lund år 1727-1728. År 1938 avtäcktes en staty till hans ära, som än idag finns kvar. Den står utanför Stadsbiblioteket.
Under den här tiden har staden vuxit och eftersom allt mer skrevs ned finns allt mer dokumenterat. Jag har valt och vrakat för att hitta den udda fakta som jag tycker är spännande.
År 1746 blev en man vid namn Carl Gustaf Berling akademiboktryckare efter att några år tidigare ha övertagit ett boktryckeri, som sedan gick under namnet Berlingska boktryckeriet. År 1775 började Berlingska boktryckeriet ge ut tidningen Lunds Weckoblad, som fortsatte tryckas fram till år 1970. Som jämförelse började Sveriges första tidning, Then Swänska Argus, ges ut 1732, så Lund låg relativt tidigt i utvecklingen av tidningstryckeriet.
Under "det långa 1800-talet", ett historiskt begrepp som jag skall skriva mer om vid tillfälle, expanderade staden. Invånarantalet växte, antalet studenter växte, och därmed öppnades fler restauranger, kaféer och butiker. Vad som kanske främst präglade Lunds 1800-tal var emellertid Domkyrkan, som genomgick en grundlig restaurering. Den inleddes år 1836 av arkitekten C.G. Brunius och avslutades år 1880 av Helgo Zettervall, som också ritade den nya Allhelgonakyrkan, som invigdes 1887. Det var under 1800-talets restaurering som Domkyrkans ikoniska dubbeltorn, Lunna pågar, byggdes. 1882 bildades ett annat av Lunds kännetecken, nämligen muséet Kulturen, som har ett permanent utomhusmuseum såväl som flera temporära utställningar och som ofta deltar i olika historie- och kulturrelaterade projekt i staden.
År 1938 flyttade Åkerlund & Rausing, ett företag som tillverkade förpackningar, till Lund. Det bytte år 1952 namn till Tetra Pak. Forskarbyn Ideon, där företag och universitet samarbetar, bildades år 1983. 2016 utökades Lunds forskning ytterligare i och med färdigställandet av MAX IV, ett internationellt forskningscentrum med över 2 000 aktiva forskare från hela världen. Till forskningsområdena hör bland annat nanoteknik och kemi.
Det var det om Lund, men det finns jättemycket som jag har utelämnat av platsskäl. Läs mer och åk dit! Det kryllar inte av turistattraktioner på samma sätt som storstäder gör, men den är en älskad stad av en anledning.
Och med det sagt - lycka till med vad ni än skriver, och så ses vi på lördag!