Veckans ord #96 - Brasklapp

23.08.2022

Ni kan ha sett mig använda ordet "disclaimer" då och då här på bloggen, framförallt när jag vill understryka att jag uttrycker en åsikt snarare än jag förmedlar information, eller för att påpeka att jag inte hyser någon ond vilja mot folk som inte håller med mig. Jag var länge frustrerad över att inte kunna komma ihåg någon svensk översättning, och som den latmask jag är kom jag mig inte för att slå upp det i en ordbok. Sedan talade jag häromdagen med en familjemedlem som nämnde att hon behövde slänga in en brasklapp i något sammanhang. Då föll poletten ner!

En brasklapp är en reservation som man gör för att förklara sina avsikter med något man säger eller gör, eller för att avsvärja sig en viss avsikt. Ett vanligt sammanhang är när man ger uttryck för en starkt hållen åsikt men vill påpeka att man inte har något emot den som tycker annorlunda. Jag använder ofta detta skämtsamt. Till exempel kan jag tala om att hur mycket jag ogillar lakrits, och sedan slänga in brasklappen: "inte för att det är något fel med att tycka om lakrits! Många av mina bästa vänner älskar lakrits". Vanligtvis är det ingen som tar en diskussion om godispreferenser på något större allvar, men det är roligt att dramatisera den.

Ordets ursprung är däremot ganska allvarligt. Brasklappen är uppkallad efter den katolske biskopen Hans Brask, som år 1517 undertecknade och satte sitt sigill på beslutet att avsätta ärkebiskop Gustaf Trolle. Det sägs, även om det varken har gått att bekräfta eller förneka, att han till beslutet lade en lapp, där han skrev antingen: "Härtill är jag nödd och tvungen" eller: "Till denna besegling är jag nödd och tvungen". Olika källor rapporterar olika formuleringar.

Denna reservation mot vad han skrev; biskopens sätt att distansera sig från beslutet han fattade, var den första brasklappen, oavsett om han faktiskt skrev den eller ej. Så hädanefter skall jag göra mitt yttersta för att använda den svenska vändningen snarare än den engelska.

Lycka till med vad du än skriver, även om det är en brasklapp, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!