Veckans ord #93 - "Dra dit pepparn växer"

26.07.2022

Har någon bett dig att dra dit pepparn växer? Har du frågat dig själv varför du skulle göra det, eller hur det kommer sig att det ses som en förolämpning? Uttrycket dra dit pepparn växer syftar på kajennpeppar, som egentligen är en form av chilli, och som odlades i Guyana i norra Sydamerika. Namnet kajennpeppar (eller cayennepeppar) härstammar från den guyanska staden Cayenne.

Att det sågs som ett skällsuttryck beror på att klimatet i Guyana är väldigt hårt för européer. Dit önskade man alltså att ens ovänner skulle fara för att må så dåligt som möjligt. Uttrycket har förekommit så tidigt som 1500-talet och finns på flera språk.

Att vi kände till det för oss obehagliga klimatet redan på den tiden beror på att Guyana koloniserades av holländare för att sedan övergå till brittiskt styre. Liksom Indien var det ett ställe som européer kände till som en källa till spännande kryddor och maträtter, väldigt annorlunda kultur och som inspiration till mer eller mindre vilda historier.

Ett liknande uttryck är "dra åt skogen", som syftar på att urskogar ofta är täta, stora och mörka och fyllda med djur, växter och (trodde man) övernaturliga väsen som drog nytta av mörkret och låg på lur i väntan på oskyldiga förbipasserande. Förvisso hade fler svenskar kommit i kontakt med skog än med Guyana, men associationen av det främmande till det farliga är långt ifrån unik, och det som betraktades som farligast med Guyana var just klimatet.

Och med det sagt - lycka till med vad du än skriver, se upp för vädret, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!