Veckans ord #91 - Hemester/Svemester

06.07.2022

För omkring tre år sedan började hemester bli ett trendigt begrepp. Det hade delvis med miljöhänsyn att göra, delvis med privatekonomi, och delvis med att folk insåg att de blev "hemmablinda". Häromkring började man också tala om svemester. För två år sedan - allas vårt 2020 - blev trenden snarare en nödvändighet för många. Gränser stängdes helt eller delvis och oron för pandemin stod högt i tak. Samtidigt förlorade många jobbet och hade inte haft råd att åka utomlands ens om de hade haft möjlighet eller velat.

Begreppen hemester och svemester är numera ganska väl etablerade delar av den svenska vokabulären och deras ursprung är inte svårspårat. Hemester är en sammanslagning av hem och semester medan svemester består av orden Sverige och semester. De används ofta nästan synonymt och har dessutom en engelsk kusin: the staycation. Dessa tre begrepp är dock inte helt synonyma, såvitt jag har kunnat avgöra. De är så nya ord att definitionerna inte är helt klargjorda, så vad jag skriver nedan är min förståelse för hur jag har sett andra beskriva och använda dem.

Poängen med en hemester är att man semestrar just i sitt hem. Det kan man till exempel göra genom att byta till snyggare sängkläder och stänga av väckarklockorna under semesterveckan, eller genom att äta tjusigare mat, eller varför inte genom att bjuda hem folk på någon sorts inomhuscamping. Detta är en ganska snäv definition, men den kan användas på ett liberalare sätt, till exempel genom att man semestrar i sin hemstad.

Svemester innebär å sin sida att man semestrar i Sverige. Skillnaden är att det inte sker i ens hem eller ens på ens hemort, utan bara någonstans i ens hemland. Man kan åka till vackra Österlen eller till det museum- och restaurangrika Stockholm.

Båda dessa ord kan kombineras i det inlånade begreppet staycation, vilket innebär att man semestrar utan att resa, eller i alla fall utan att göra en lång resa. Fördelarna med att åka på hemester eller svemester är att man sparar pengar och förebygger hemmablindhet, det vill säga det fenomen som innebär att man inte besöker den egna stadens muséer, vandrar i närliggande skogar eller besöker det egna landets sevärdheter. Folk åker till Sverige av en anledning. Varför inte dra nytta av det land vi redan bebor?

Därmed inte sagt att det är fel att se resten av världen - jag älskar att åka utomlands - men hemester och svemester är definitivt något att överväga!

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!