Veckans ord #90 - Pseudonym

21.06.2022

Vi har talat om akronymen, homonymen och aptonymen och nu är det dags för den högt älskade pseudonymen! Förledet pseudo innebär falsk, imiterande eller oegentligt. Det kanske inte låter så tilltalande, men en pseudonym är helt enkelt ett alias, alltså ett namn som representerar sin ägare i ett sammanhang men inte i allmänhet. Många författare skriver under pseudonymer, precis som många musiker och andra former av konstnärer utövar sin konst under "falska" namn. Även i mindre professionella sammanhang, till exempel på sociala medier, är det vanligt att använda pseudonymer.

Det finns många anledningar till att man vill skriva, kommentera, måla eller verka under falskt namn. Det mest uppenbara, och det som oftast är fallet på sociala medier, är anonymitet. Kanske vill man inte att vem som helst skall kunna spåra ens identitet om man har uttryckt kontroversiella åsikter eller helt enkelt blivit "för känd". Tyvärr är det inte ovanligt att offentligt verkande personer, till exempel författare, får sina personuppgifter uthängda för att fans eller folk som ogillar dem skall kunna ta kontakt personligen, och den kontakten är inte alltid välkommen.

En annan anledning till att verka under pseudonym är att kunna slå sig in på en viss marknad. Författaren som nu är känd som Joanne Rowling uppmuntrades att anta ett mer könsneutralt namn för att inte "skrämma bort" unga pojkar, som inte ansågs vilja läsa böcker skrivna av kvinnliga författare, från sin barnserie Harry Potter. Då tog hon en släktings initial, slog ihop den med sitt eget förnamn och fick initialerna J.K., vilka fungerade som en pseudonym tillsammans med efternamnet Rowling.

Samma författare ville sedan göra sig fri från förknippelsen med sin världsberömda debutserie för att kunna skriva deckare för en vuxen publik och antog därför namnet Robert Galbraith, ytterligare en pseudonym. En annan vanlig anledning att anta en pseudonym är att ens namn är för vanligt eller redan är väldigt likt en välkänd författares.

Ytterligare exempel på författarpseudonymer, som jag uppmuntrar er att ta er en närmare titt på, är George Orwell, Anna Ekberg (som faktiskt döljer två manliga författare bakom ett kvinnligt namn) och Bo Baldersson.

Lycka till med vad du än skriver, oavsett om du gör det under pseudonym eller ej, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!