Veckans ord #76 - Pandoras ask

16.03.2022

Begreppet Pandoras ask härstammar från grekisk mytologi och som alla andra historier därifrån är den väldigt komplex och börjar med att Zeus gjorde något olämpligt. Men för att börja från början - låt oss titta på Prometheus, som fick för sig att skapa mänskligheten. Zeus ville straffa denna skapelse och gav därför eldens skapare Hefaistos uppgiften att skapa människan Pandora för att straffa resten av mänskligheten. (För övrigt var det Prometheus som stal elden från Hefaistos och gav den till människan, så man kan gissa att de också har lite otvättad byk.)

För att kunna förstöra mänskligheten fick Pandora en ask men inget tålamod - så att hon skulle vilja öppna den så snart som möjligt! Som en eloge till den riktigt charmiga kvinnosynen de antika grekerna hade fick Prometheus bror Epimetheus Pandora som gåva av Zeus ... urk. (Hon designades dessutom för att vara vacker, tala med kluven tunga, vara nyfiken, slug och så vidare, för kvinnor är onda och komplicerade, okej?)

Hursomhelst försökte Epimetheus övertyga sin fru att inte öppna sin ask, men hennes ondskefulla nyfikenhet fick henne att öppna den, och vips! så släppte hon ur sjukdomar, avundsjuka, hat och allt annat elände - för så går det när man är nyfiken! Förståeligt nog blev hon skrämd och stängde locket så snart hon kunde. Det enda som fanns kvar i Pandoras ask var hoppet.

Och det var dagens godnattsaga! Moralen var: var inte nyfiken, lyssna på vad din make säger (även om Epimetheus var känd för att vara efterklok snarare än klipsk), se till att inte bli personligen skapad av gudarna och var inte en kvinna. Alternativ moral: ta inte myterna bakom våra stående uttryck på allvar.

Uttrycket "öppna Pandoras ask" är svårt att uttrycka i andra ordalag som jag kan komma på för tillfället, men en tänkbar översättning är "to open a can of worms". Om man deltar i en lugn familjemiddag och sedan plötsligt säger: "så ... minns ni när min storebror som sitter mitt emot mig stal min sparkcykel när jag var fyra och ni alla tog hans sida?" så har man öppnat Pandoras ask. Avundsjuka rörande barnanpassade fordon, djupt hat mot gnällande småbarn och annat elände kommer att spillas ut över en tidigare lugn och ordnad tillställning. Den som öppnar Pandoras ask förstör någon form av status quo och orsakar kaos och allmänt mög, som vi säger i Skåne.

Jag beklagar den sena publiceringen av det här inlägget, men eftersom jag har lagt lite för mycket fritid på att titta på komiskt sarkastiska youtube-recensioner av filmer som jag aldrig har sett så har jag blivit inspirerad att skriva ett extra långt och förhoppningsvis extra underhållande inlägg som kompensation. Lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!