Veckans ord #74 - Ifrit

15.02.2022

Är jag den enda som tycker att det är fantastiskt roligt när folk går in på ett google-dokument utan att logga in och blir ett anonymt djur? Själv har jag blivit en anonym elefant, noshörning och mus och häromdagen blev en av mina vänner en anonym ifrit. Jag hade aldrig hört talas om ifriter, vare sig anonyma eller bekanta, och beslöt mig för att söka upp dem. Jag hittade två väldigt intressanta resultat.

Den yngsta användningen av ordet ifrit är ifrita kowaldi, en liten insektsätande fågel, så kallad tätting, som har sin hemvist på Nya Guinea. Det mest anmärkningsvärda med denna lilla fågelart är att den är giftig; den innehåller samma gift som den ökända pilgiftsgrodan, nämligen batrachotoxin. Därför fick den sitt namn, ifrit, från ...

Ifriten, en djinn (nästa veckas ord!) inom arabisk mytologi. Den har nämnts i Koranen också, men inte ingående. Den är ett slags demon som anses bo i underjorden och hemsöka ruiner. De är ofta illasinnade och gillar att hämnas på människor av mer eller mindre förståeliga skäl. Rent fysiskt fungerar de som människor och har samma behov och drivkrafter som vi, även om de beskrivs som bevingade eldvarelser. Ifriter förekommer av båda könen och gifter sig oftast med varandra, men anses kunna gifta sig med människor också. De kan bli dödade, men bara med magi, inte med konventionella vapen! Generellt är de mer kraftfulla än vi.

And on that happy note ... lycka till med ditt skrivande, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!