Veckans ord #69 - Akupunktur

29.12.2021

Akupunktur är en form av behandling som härstammar från den traditionella kinesiska medicinen. Denna vecka kommer jag framförallt att fokusera på hur den används i västvärlden, men kanske kommer jag att skriva om den kinesiska akupunkturen vid ett senare tillfälle.

I sin simplaste form innebär den att tunna nålar placeras på strategiska punkter i olika muskelgrupper, senor eller bindväv. Denna form av akupunktur, när man låter nålarna sitta i ett tag utan att göra något med dem, kan användas som en del av massageterapi, ofta för att få kroppen att slappna av på rätt sätt så att den blir lättare att bearbeta.

Att nålarna hjälper avslappningen skall bero på att de stimulerar kroppens egna smärtlindringssystem. Som "ensam" behandlingsmetod brukar akupunktur involvera att man snurrar på nålarna. Detta kan göra lite ont, men kan också kännas kittlande eller pirrande. Det här kan användas för att lindra smärtor vid förlossning, ryggsmärtor eller inflammationer.

Åsikterna går isär om hur effektiv akupunktur egentligen är. Många som behandlas med akupunktur, och naturligtvis många som utför behandlingen, hävdar att den är effektiv, men frågan vars svar folk inte verkar kunna enas om är huruvida det är placeboeffekten som är i farten eller själva akupunkturen som hjälper.

Skapa din hemsida gratis!