Veckans ord #63 - Pejorativ

16.11.2021

Ett pejorativ är ett begrepp som i folkmun används nedsättande, förringande eller föraktfullt. Ett ord måste inte ha skapats i nedsättande syfte för att utvecklas till ett pejorativ; faktum är att många av de ord som vi idag intuitivt uppfattar som nedsättande först kom till stånd som neutrala beskrivningar av personer eller fenomen (t.ex. hynda, som är en ursprungligen neutral synonym till tik). Dessutom finns det ord som ofta används neutralt, men som i vissa sammanhang blir pejorativa.

Exempelvis används svin ofta neutralt för att beskriva ett visst djur, men om en människa beskrivs som ett svin antyder det att talaren äcklas (eller i alla fall tar avstånd ifrån) ifrågavarandes beteende. Det finns även sammansättningar med svin eller liknande ord, till exempel "mansgris" eller "judesvin" som utgör pejorativ med extra allt. Vad jag menar med det är att den som använder de orden inte bara insinuerar att individen beter sig "svinigt" utan att den gör det på ett sätt som är typiskt för män alternativt judar. De orden uttrycker alltså inte bara förakt för en person eller dess beteende utan för en hel kategori människor.

Pejorativ är alltså till sin natur otrevliga. Det kröp verkligen i skinnet på mig att ens skriva "judesvin" eftersom jag är obehagligt medveten om det kulturella och historiska sammanhanget. Men det finns mindre laddade pejorativ som snarare är personliga förolämpningar än en förnedring av en hel grupp.

Skapa din hemsida gratis!