Veckans ord #54 - Heterokromi

31.08.2021

Heterokromi, eller irisheterokromi är ett medicinskt tillstånd (för jag tycks inte kunna hålla mig undan medicinska termer här på bloggen) som ger en varelse olikfärgade ögon. Vid fullständig heterokromi har individen ifråga helt olika färg på ögonen, till exempel ett grönt och ett brunt. Vid partiell eller sektionell heterokromi är det bara en del av en eller båda irisarna som har en annan färg, till exempel två bruna irisar med gröna fält.

Om man gör en snabb sökning på heterokromi dyker det framförallt upp bilder på tamkatter, och det verkar vara bland dem som man har forskat mest om detta tillstånd. Jag vet inte om det betyder att det är vanligare bland katter, men det är iallafall mer känt bland dem. Såvitt jag förstår verkar det vara vanligare för katter att ha fullständig heterokromi, medan människor tenderar att få partiell heterokromi, men orsakerna verkar vara desamma både hos människor och hos våra fyrbenta vänner.

Heterokromi, både den partiella och den fullständiga, är ofta ärftlig. Bland katter är det vanligare hos vissa raser än hos andra, och extra vanligt hos vitpälsade djur. Men den kan uppstå som en naturlig mutation även i en släkt där inga fall av tillståndet har blivit kända. Dock kan det också utvecklas under livstiden på grund av sjukdomar, skador, inflammationer, farliga kemikalier eller liknande. Om ens katt utvecklar heterokromi snarare än att ha fötts med den bör man undersöka det, eftersom det kan vara ett symtom på åkommor som kan vara smärtsamma eller leda till blindhet.

Skapa din hemsida gratis!