Veckans ord #46 - Pavlova

06.07.2021
Pavlova är en av de mest omstridda maträtterna som finns. Både Australien och Nya Zeeland vill ta åt sig äran för att vara denna tårtas hemland, även om namnet är ryskt - men det återkommer jag till nedan! Säkert är i alla fall att den hör till de enklaste efterrätterna att laga, eftersom den utgörs av maräng, grädde och valfria bär, frukter och, om man så vill, nötter.


Den finns i oändliga varianter, varav den enklaste går ut på att man helt enkelt gör en marängbotten, brer vispad grädde över och avslutar med ens föredragna bär och frukter. Så varifrån kommer det frapperande ryskklingande namnet om tårtan är australisk eller ny zeeländsk?

Jo, tårtan är uppkallad efter den världsberömda, utomordentligt skickliga ryska balettdansösen Anna Pavlova, som föddes i den ryska staden Sankt Petersburg år 1881 och dog i Haag i Nederländerna år 1931. Under sitt yrkesverksamma liv åkte hon runt, inte bara i Europa utan också till de båda amerikanska kontinenterna och Australien, för att uppträda.

Under 1920-talet åkte hon på turné till Nya Zeeland och Australien, och marängtårtan anses ha skapats till denna turnés ära. Huruvida det ursprungliga receptets skrevs under turneringen eller efter den är oklart, men de flesta debattörer (både ny zeeländare och australiensare) verkar vara överens om att det skrevs under senare halvan av 20-talet och första halvan av 30-talet.

Skapa din hemsida gratis!