Veckans ord #32 - Yin och Yang

30.03.2021

Konceptet Yin och Yang har fått sitt namn av de kinesiska orden för skuggsida (yin) och solsida (yang) och symboliserar de två krafter som konkurrerar om, och skapar balans i, universum. Det finns alltid lite Yin i Yang och Yang innehåller alltid en smula Yin. Därav symbolen; det går inte att dra en rät linje mellan svart och vitt, utan båda färgerna går i varandra.

Detta symboliserar rollen som Yin och Yang spelar i den ostasiatiska filosofin; världen är skådeplats för en ständig dragkamp dem emellan, och det är det som skapar balans. Vad som läses in i symboliken varierar mellan allt från manligt versus kvinnligt, till ont versus gott, till förfall versus förnyelse, men viktigast är just att det är omöjligt att separera det ena från det andra, och att båda behövs.

Försök exempelvis att tänka dig en tillvaro utan köld. Tänk dig att du inte har upplevt en vinter och aldrig har frusit i hela ditt liv. Hur skulle du då kunna uppskatta - eller ens känna igen - den värmande vårvinden? För att du skall kunna njuta av värmen och grönskans återkomst måste du ha ett minne av vintern, kölden och mörkret. Njutningen kan inte existera utan någon form av lidande.

Här får jag avbryta mig innan det blir melodramatiskt, men om några veckor tänker jag återkomma till hur man kan dra nytta av tankefiguren Yin och Yang i sitt kreativa skrivande, så håll utkik efter det inlägget och se till att njuta av våren! Jag såg de första nyutsprungna löven idag och blev så mycket nöjdare med tillvaron.


Skapa din hemsida gratis!