Veckans ord #163 - Christstollen

25.12.2024

I Västeuropa är julen årets främsta högtid, vilket innebär en möjlighet att laga, baka och äta så mycket som möjligt. Christstollen, i Sverige ofta känd som stollen, är en luxuös tysk julkaka. Dess ursprung kan spåras till medeltida Sachsen, närmare bestämt Dresden, där den ibland kallades Streizel eller Christbrot. Kristus roll i namnet beror på att den knubbiga, sockerpudrade kakan påminde om det nyfödda, nylindade jesusbarnet.

Trots det hade den katolska kyrkan synpunkter på bakverket. Enligt kyrkligt dogma fick man nämligen inte baka med smör eller mjölk, varför den ofta bakades med huvudsakligen mjöl, olja, vatten och jäst. Det var inte särskilt njutbart. För den goda s(m)akens skull skrev kurfurst Ernst av Sachsen därför ett brev till påve Innocentius VIII år 1470, där han bad påven att häva förbudet mot smör i bakverk.

Påven svarade med det så kallade smörbrevet, som tillät smör, mjölk och även lyxvaror som mandlar och torkad frukt, att användas i bakverk mot en viss avgift. Under kommande decennier inkorporerades mer och mer av dessa lyxvaror i stollen. Kakan som vi känner den idag består av en tät, smörrik vetedeg med spritinlagda frukter och bär, som viks ihop över en kärna av mandelmassa. När den är färdiggräddad penslar man smör över den och pudrar med florsocker.

Med det sagt: god jul, god fortsättning, lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!