Veckans ord #128 - Jamais vu

04.10.2023

Jamais vu är ett psykiskt fenomen som är en kusin - och på sätt och vis en motsats - till déjà vu, som jag skrev om förra veckan. Jamais vu är franska för aldrig sett.

Det syftar på känslan av att något välbekant i själva verket är främmande, märkligt, eller till och med obehagligt. Undersökningar har visat att folk som tvingas skriva väldigt vanliga och korta ord många gånger om ofta upplever att ordet verkar konstigt, ser "felaktigt" ut, eller rentav är motbjudande. Ett liknande fenomen kan uppstå om man går igenom flera korridorer i en byggnad som ser likadana ut, eller om man berättar samma historia många gånger om.

Precis som déjà vu hävdar vissa forskare att jamais vu är ett sätt för hjärnan att testa sina sinnesintryck. När någonting upprepas för många gånger skall vår hjärna, enligt vissa teorier, göra en "reality check" för att testa om vi har hakat upp oss på något som inte egentligen borde kräva vår uppmärksamhet.

Det finns även spekulationer om att jamais vu kan ligga till grund för OCD, en diagnos som bland annat innebär ett extremt kontrollbehov över små detaljer. Om man kontrollerar att man har låst dörren så många gånger om att känslan av ett handtag som inte går att trycka ner verkar orealistisk så tvingar man sig själv att kontrollera ytterligare en gång, och så förstärks problemet.

Jamais vu har ännu inte blivit gediget utforskat, men jag tycker att det är ett fascinerande fenomen. Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!