Veckans ord #125 - Fruktläder

05.09.2023

Fruktläder, en försvenskning av det engelska ordet fruit leather, hörde jag först talas om när en släkting åkte till Armenien och stötte på ugnsbakad fruktpuré, även kallad fruktläder. Det är ett sätt att konservera frukt. Man börjar med att mosa frukterna eller bären på lämpligt sätt; kokar dem till mos, kör dem i en matberedare, eller krossar dem med en mixerstav. Man kan tillsätta lite socker eller kryddor om man så vill.

Sedan brer man ett jämnt lager över en plåt och gräddar i ugn i några timmar, tills frukt- eller bärmassans yta inte längre är klibbig. När kontraptionen väl har kallnat har man en massa med en läderartad konsistens och läderartat utseende. Beroende på vilka frukter som man har använt kan den bruna färgen ha inslag av exempelvis gyllene eller rött, precis som olika djurs läder kan ha olika nyanser.

Trots den förmodligen inte särskilt aptitretande beskrivningen kan fruktläder vara mycket gott. Eftersom vattnet avdunstar under tillagningen får man en massa med väldigt koncentrerad smak som håller länge.

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!