Veckans ord #110 - Bagardussin

22.02.2023

Ett dussin förstår vi oftast som en grupp om tolv. Ett bagardussin utgörs däremot av tretton enheter. Denna anomali tycks ha i sitt ursprung i medeltida England. Där fanns en lag som sade att en bagare som sålde en mindre vikt till en kund än vad kunden hade beställt skulle få ett strängt straff. Detta straff kunde ta sig uttryck i en bot eller piskning.

För att säkert undvika dessa obehagliga öden tog de engelska bagarna för vana att ge sina kunder en extra bulle eller limpa eller vad de än beställde. Om man beställde ett dussin hos bagaren fick man alltså en grupp om tretton.

Jag tycker att det är intressant hur kulturella särdrag - som till exempel vikten (ti-hi) av att få rätt tyngd på sin beställning - kan sprida sig över världen som stående uttryck eller udda ritualer. Bagardussinet är bara ett av många. Andra exempel är män tar av sig huvudbonaderna när de kommer inomhus i västerländska kulturer, eller uttrycket här är varken jude eller grek. Vid något tillfälle kommer jag kanske att ta mig an dem också.

Med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!