Veckans ord #108 - Earl Grey

25.01.2023

Earl Grey är ett av de mest kända, lättast igenkännliga tesorterna. Det är svart, kinesiskt te smaksatt med bergamott; en särskilt bitter citrus. Men vem var mannen som gav namnet till det?

Earl Charles Grey var en brittisk greve och parlamentariker, medlem av Whigpartiet, som var premiärminister mellan 1830 och 1834. Hur det kommer sig att just han har förknippats med det teet är däremot en gåta.

Den vildaste berättelsen är att Earl Grey, under ett besök i Kina, räddade en kinesisk mandarins (alltså en ämbetsmans) son från att drunkna, och att mandarinen i fråga gav honom detta te som tack. Detta är högst osannolikt eftersom Earl Grey, såvitt känt, aldrig besökte Kina. En annan teori är att han fick teet som en diplomatisk gåva från Kina, men såvitt jag vet är inte heller detta bekräftat. Eftersom bergamottolja inte verkar ha använts som smaksättning i Kina vid den här tiden verkar det särskilt otroligt att teet kan ha nått Storbritannien på det sättet.

Varianter på Earl Grey är bland annat Lady Gray, smaksatt med pomerans och citron, samt Earl Green; grönt te med bergamottolja.

Lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!