Veckans ord #106 - Snömögel

27.12.2022

Snömögel är en form av mögelsvamp som kan angripa gräs även om det inte snöar. Namnet är lätt missvisande, men uppstod eftersom möglet ser ut som ett snövitt, lite slemmigt nät längs och mellan grässtråna. Möglet kan angripa närsomhelst under året, men brukar sammanfalla med vintersjukdomar under vederbörande årstid och är särskilt vanligt förekommande när temperaturen är mellan 0-8℃. Det sprider sig inte när temperaturen har överstigit 20℃.

Snömögel kan bryta ut när vädret är svalt och fuktigt, när snö länge har legat på gräset och isolerat det, när blöta döda löv eller gräsklipp har legat på gräsmattan, eller när gräset helt enkelt, av en eller annan orsak, har försämrad motståndskraft. Det finns andra orsaker också, men det är värt att komma ihåg att möglet är latent och kan bryta ut så snart omständigheterna är gynnsamma för det.

För att förhindra att omständigheterna blir gynnsamma kan man se till att sköta gräsmattan väl så att den blir mer motståndskraftig, exempelvis genom att kratta löv och gräsklipp från den och att klippa den precis inför vintersäsongen så att gräset är luftigare och kortare. Fler råd än så tänker jag inte dela med mig av, för jag är trots allt ingen trädgårdsmästare.

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!