Veckans ord #105 - Cliffhanger

20.12.2022

En cliffhanger har vi alla sett eller läst. När en författare avslutar en scen, ett kapitel eller rentav en hel bok med ett betydande, ofta spännande, frågetecken. Tricket är gammalt, men ordet har sitt ursprung i Tom Hardys roman A Pair of Blue Eyes, som först publicerades som en följetong under andra halvan av 1800-talet. Ett avsnitt av följetongen slutar med att huvudpersonen bokstavligen hänger och dinglar från en klippkant, vilket givetvis gjorde att läsarna höll andan i väntan på nästa avsnitt, för att se om han skulle överleva och i så fall hur.

Numera är cliffhangern vanlig i de flesta genrer, framförallt dem som är tänkta att vara spännande, mycket dramatiska eller rentav gastkramande. Spänningsromaner och deckare avslutar gärna sina kapitel med cliffhangers för att läsaren skall sluka boken så snabbt som möjligt, och många TV-serier avslutar sina avsnitt, framförallt sista avsnittet i en säsong, med cliffhangers. Ett bra exempel är den senaste säsongen av Stranger Things.

Spoilervarning för Stranger Things

I slutet av säsong 4 försöker Nancy, Steve och Robin döda Vecna. Han faller ut ur en byggnad, men kroppen visar sig ha försvunnit när de går ut för att leta efter honom. Eftersom han har starka övernaturliga krafter är det sannolikt att han fortfarande lever, på ett eller annat sätt, men det vet man som tittare inget om. Jag tycker inte mycket om det slutet, av många anledningar, men det är ett effektivt knep för att locka tillbaka tittare till säsong 5.

Jag vill påpeka att det finns en viss skillnad mellan en cliffhanger och ett så kallat öppet slut. Om slutet inte perfekt avslutar och knyter samman alla delar av handlingen så kan det kallas öppet, men om slutet väcker nya frågor skulle jag kalla det en cliffhanger. Om Stranger Things hade visat Vecnas döda kropp men hade lämnat frågorna om karaktärernas romantiska relationer, vilket jag skulle säga är den viktigaste delen av handlingen utöver försöken att besegra monstren från de andra dimensionerna, obesvarade, skulle jag ha kallat slutet öppet, men det hade inte varit en cliffhanger.

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, med eller utan cliffhanger, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!