Tre tips för att läsa mer!

19.02.2023

Detta är strängt taget inte ett skrivtips, men vem försöker skriva en bok utan att själv vilja läsa? Praktiskt taget varje författare är också en läsare, och många människor vill gärna läsa mer än de gör i dagsläget. Samtidigt finns det så mycket som kan distrahera en; filmer, twitterdrama, det ständiga behovet att diska och betala räkningar, att det känns som att det aldrig går att läsa ett endaste kapitel eller mininovell.

Som många andra gymnasister fick jag svårare att läsa skönlitteratur i gymnasiet. Jag fortsatte läsa entusiastiskt, men det gick långsammare än tidigare eftersom jag blev mycket mer socialt aktiv och fick fler och mer komplexa uppgifter i skolan. Sedan studenten har jag flyttat mycket och bytt utbildning och så vidare, och så vidare, vilket har gjort det ännu svårare att koncentrera sig på böcker. Även om jag nästan alltid har haft en bok på G eller bläddrat i en novellantologi har takten sjunkit än mer. På senare tid har det förbättrat sig, och jag tänkte delge några tips för den moderna läsaren efter mina egna erfarenheter.

Tips #1 - Läs något som fängslar dig

Fångas din uppmärksamhet av att försöka räkna ut vem som Gjorde Det ™ i en deckare? Eller vill du förlora dig själv i en romantisk fantasi? Är det komplicerade, moraliskt dubiösa karaktärer som fångar ditt intresse, eller vill du sätta dig in i ett unikt magisystem? Vi har alla olika preferenser. Även någon som jag, som läser ganska många genrer, föredrar vissa typer av berättelser framför andra och vill inte läsa samma typ av historia flera gånger i rad. Jag varvar ofta seriösa och komiska berättelser, till exempel.

Om du vill ta dig tid att njuta av vad du läser bör du inte försöka tvinga dig att läsa något som egentligen inte intresserar dig bara för att kunna bocka av en checklista. Titta i din bokhylla, eller i det lokala biblioteket eller bokhandeln, och läs baksidan av böckerna. Välj en bok vars beskrivning intresserar dig eller som är skriven av en författare som du vet att du brukar tycka om. Eller få råd av en vän som delar din smak!

Om du är uppriktigt intresserad av vad du läser kommer du att se fram emot att slå upp boken och fortsätta läsa. Om du verkligen fängslas av en berättelse kanske boken blir din distraktion från internet och filmer, istället för tvärtom! (Så har det ofta varit för mig, eftersom jag är mycket mer kritisk mot filmer än böcker och därför ofta blir sur på det jag ser. Inte för att det är en bra egenskap.) Att läsa kan bli så roligt att du inte ens behöver resten av mina, eller någon annans, tips, för att det blir så självklart för dig att läsa. Men livet kan fortfarande lägga krokben för ens passion, så låt oss fortsätta till nästa tips.

Tips #2 - Ta chansen när du varvar ner

Att läsa i sängen är något av det trevligaste man kan göra. Det är så mysigt att läsa ett kapitel eller två av en god bok innan man somnar. Men det kan finnas många andra tillfällen under ens dag då man kan ha utrymme för läsning, även om läsningen kan komma att konkurrera med exempelvis youtube-videor eller podcaster eller nyheterna.

Ett sådant tillfälle är pendling, om du pendlar mellan skola/arbete och hemmet. En kvart med buss kan vara lagom för ett kort kapitel, och om du pendlar längre än så kan du hinna läsa ganska mycket. Det förutsätter förstås att din bok inte är för tung och att du har ro att läsa, vilket man långt ifrån alltid har på buss eller tåg.

Ytterligare tillfällen att läsa några rader kan vara om du behöver passa mat som skall gräddas eller koka men inte hanteras särskilt mycket. Det kan ta så lång tid att du hinner bli uttråkad, men för kort tid för att du skall hinna eller ha lust att starta ett större projekt. Att sätta sig i köket med en bok är ett rimligt alternativ.

Även vid andra väntetider kan det passa att läsa, till exempel om du sitter i en lång telefonkö, väntar utanför en läkarmottagning, väntar på ett försenat tåg, väntar på att din chef skall ringa upp, eller behöver distrahera dig själv från ett krångligt datorprogram som tar trekvart på sig att uppdatera sig. Alla dessa former av väntan kan vara otroligt irriterande, så en bok kan vara bra för ditt blodtryck!

Tips #3 - Sätt inga höga mål i början

Om du känner att du har läst för lite på sistone skulle jag inte rekommendera att du utmanar dig själv att läsa en bok i veckan eller tre böcker per månad eller något liknande (om du inte verkligen gillar sådana utmaningar). Det beror på att människor ofta inte mår bra av att gå från 0 till 100. Risken att du inte når målet - antingen för att böckerna du läser är långa, eller för att du läser långsamt, eller för att du är mycket upptagen och inte orkar - är stor. Du kan komma att se läsningen som ett obligatorium snarare än som underhållning, och då mister den sin charm.

I stället rekommenderar jag att du fokuserar på själva läsningen. Se till att läsa det du vill när du kan, så kommer du så småningom att inse att du faktiskt har läst ganska mycket. Det som gör läsning berikande är inte i första hand att läsa så mycket som möjligt, utan att det man läser inspirerar, underhåller, överraskar, mystifierar eller på annat sätt tilltalar en. Prioritera kvantitet framför kvalitet. Läsning är rolig, så gör den inte till en plikt! Låt den vara den hobby den förtjänar att vara.

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver (och läser) och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!